Hlavní obsah

Velká cena Španělska formule 1 rozhodne, co bude letos s Ferrari dál

PRAHA

Ani ve třetím závodu letošního světového šampionátu nezískalo Ferrari ani bod. Pokud to takhle půjde dál, bude tým z Maranella uvažovat o odepsání letošní sezóny. V květnu při VC Španělska stáj poprvé vyzkouší dvoupatrový difuzor a poté se rozhodne, co bude dál...

Článek

Do Velké ceny Číny nastoupilo Ferrari bez KERS. A i když kvalifikace nedopadla podle představ, při závodu to chvíli vypadalo, že by tým mohl poprvé bodovat. Felipe Massa se dokonce pohyboval na stupních vítězů. Pak ale musel kvůli technické závadě odstoupit a na vysněné body nedosáhl ani desátý Kimi Räikkönen.

„Jel jsem na třetím místě a zajížděl stejné časy jako vedoucí závodníci. Ve voze jsem měl dostatek paliva, abych mohl jet na jednu zastávku. Měl jsem velkou šanci být na pódiu. Najednou ale bez varování auto přestalo fungovat,“ líčil smutný Massa na serveru Planet F1. „Jsem velmi zklamaný, a i trochu naštvaný, přesto neztrácím motivaci bojovat dál,“ dodal loňský vicemistr světa.

GP Španělska rozhodne

Nejúspěšnější tým historie tak pokračuje v katastrofálním vstupu do sezóny. Ani v jednom z dosavadních tří závodů nezískalo Ferrari jediný bod. Není tedy divu, že tým začíná uvažovat o odepsání letošního roku. V květnu při GP Španělska by měla stáj poprvé použít nový dvoupatrový difuzor. Pokud ale ani tam nedojde k výraznému zlepšení, nevylučuje šéf stáje Stefano Domenicali, že své snažení budou raději směřovat k sezóně 2010.

"Po Španělsku uvidíme, jak na tom jsme. V Evropě budeme moci odhadnout, jak se situace může nadále vyvíjet,“ nechal se slyšet Domenicali. Nový difuzor ale není podle něj to nejdůležitější. „Toto zařízení určitě pomůže, ale rozhodně to není jediný klíč k úspěchu. Mohli jsme to vidět třeba u Red Bullu, který i bez difuzorů odvedl skvělou práci. Hlavním úkolem teď pro nás zůstává posunout se z nuly výš,“ přiznal Domenicali.

<span>Ve zlepšení doufají i oba jezdci. „Víme, že v Barceloně bychom mohli udělat s vozem krok vpřed. Tyto těžké časy musíme překonat. Věřím, že se zase vrátíme zpátky,“ prohlásil mistr světa z roku 2007 Kimi Räikkönen. „V tuto chvíli musíme vylepšit auto, aby bylo rychlejší. A taky spolehlivější. Jinak nám rychlost bude k ničemu, když nedojedeme,“ uzavřel Brazilec Massa. </span>

Reklama

Související témata: