Hlavní obsah

První řadu v Bahrajnu zabrali v kvalifikaci piloti Toyoty

ŠÁkIR

Gejzír radosti vybuchl v týmu Toyota poté, co Jarno Trulli s Timem Glockem ovládli sobotní kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Bahrajnu a zabrali pro japonskou stáj první řadu na startovním roštu. Toyota vybojovala třetí pole position od roku 2002, kdy vstoupila do kolotoče formule 1.

Článek

Trulli již barvách Toyoty vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu USA v roce 2005, do níž však nakonec jezdci stájí s pneumatikami Michelin - včetně italského pilota - z bezpečnostních důvodů nezasáhli. V témže roce zvládl nejlépe boj o startovní rošt i Ralf Schumacher. Japonská stáj stále čeká na premiérové vítězství a před nedělním závodem její optimismus přiživuje fakt, že v dosavadním průběhu sezóny ovládl vítěz kvalifikace i samotný závod.

Za dvojici z Toyoty se v neděli postaví zatím jediní letošní vítězové: Sebastian Vettel z Red Bullu a lídr průběžného pořadí Jenson Button ze stáje Brawn GP; třetí řadu si zajistil obhájce mistrovského titulu Lewis Hamilton a druhý pilot Brawnu Rubens Barrichello. Ve čtvrté řadě budou stát pilot Renaultu Fernando Alonso s Felipem Massou z Ferrari a elitní desítku uzavírají Nico Rosberg z Williamsu a druhý jezdec Ferrari Kimi Räikkönen.

V bezmála čtyřicetistupňovém horku, ale jen čtrnáctiprocentní vlhkosti, zhasly na pouštním okruhu Šákir již v prostřední části kvalifikace naděje na lepší umístění pro druhého pilota McLarenu Heikkiho Kovalainena a až ze druhé desítky odstartovat do čtvrtého podniku letošního MS i dvojice pilotů BMW Nick Heidfeld a Robert Kubica.

Kvalifikace na GP Bahrajnu vozů formule 1:
1. Trulli (It./Toyota) 1:33,431 min., 2. Glock (Něm./Toyota) 1:33,712, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:34,015, 4. Button (Brit./Brawn GP) 1:34,044, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 1:34,196, 6. Barrichello (Braz./Brawn GP) 1:34,239, 7. Alonso (Šp./Renault) 1:34,578, 8. Massa (Braz./Ferrari) 1:34,818, 9. Rosberg (Něm./Williams) 1:35,134, 10. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:35,380.

Reklama

Související témata: