Hlavní obsah

Ferrari a McLaren chtějí odepsat letošní sezónu

PRAHA

Loni spolu soupeřili o vítězství, letos boje o první příčku sledují z úctyhodné vzdálenosti. McLaren i Ferrari zvažují, že letošní sezónu odepíší a zaměří se na vývoj monopostu pro příští rok. "Sezóna 2009 je pro nás ztracená, takže zaměřit se na příští rok je ta správná strategie," prohlásil šéf stáje Ferrari Stefano Domenicali.

Článek

V uplynulé sezóně byl McLaren na vrcholu, letos se mu ale příliš nedaří. V posledních třech závodech ani jeden z pilotů nebodoval. A v Poháru konstruktérů je McLaren s třinácti body na páté příčce, na vedoucí Brawn GP ztrácí už třiaosmdesát bodů. A tak není divu, že jako první začali uvažovat, že letošní ročník mistrovství světa odepíší a začnou s přípravou vozu na sezónu 2010.

"Mohu potvrdit, že někteří naši inženýři už pracují na monopostu pro rok 2010. Je to za této situace jednoduše nevyhnutelné," řekl před pár dny šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh deníku Daily Express. "Musíme udělat vše pro to, abychom byli v příštím roce zase silní," dodal Whitmarsh.

Ferrari bude nejspíš následovat McLaren

O něco lépe než McLaren je na tom stáj Ferrari. Tým z Maranella sice letos také nezáří, přeci jen ale v posledních závodech vykázal jisté zlepšení. Při Velké ceně Monaka se nejúspěšnější tým historie dokonce dostal na stupně vítězů, když Kimi Räikkönen dojel třetí. V Poháru konstruktérů má Ferrari o sedm bodů více než McLaren. Avšak i tato stáj začíná v posledních dnech uvažovat o odepsání letošní sezóny.

"Sezóna 2009 je pro nás ztracená, takže zaměřit se na příští rok je ta správná strategie," prohlásil šéf stáje Ferrari Stefano Domenicali. "Začít pracovat na novém voze pro příští rok bude ale složité kvůli zatím nejasným pravidlům. Ta by se měla vyjasnit v následujících týdnech. Teprve poté můžeme rozdělit zdroje tak, abychom mohli začít myslet na příští ročník," cituje slova Domenicaliho server F1way.com.

Stále ale není jisté, jestli se Ferrari a McLaren v příštím roce v seriálu formule 1 vůbec objeví. Před necelými dvěma týdny sice oba týmy podaly přihlášku na sezónu 2010, ale přiložily k ní své požadavky. A ty se zrovna nezamlouvají prezidentu Mezinárodní automobilové federace Maxovi Mosleymu. Jasno by už mělo být v pátek 12. června, kdy FIA oznámí startovní listinu na rok 2010.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.