Hlavní obsah

Italský tisk tvrdě kritizuje Schumacherovy výkony, v Austrálii prý získal prašivý bod

PRAHA

Zradil, a proto bude pranýřován. Tak by se dal přirovnat přístup italských médií k Michaelu Schumacherovi, který se letos po třech sezónách vrátil do formule 1. Zradou je míněna skutečnost, že dlouholetá hvězda a tvář stáje Ferrari si za místo svého comebacku zvolil tým a značku, která patří k německému rodinnému stříbru.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Michael Schumacher se už přesunul do Malajsie, kde se nadcházející neděli jede třetí závod mistrovství světa F1.

Článek
Fotogalerie

Devět bodů ze dvou závodů, průběžné osmé místo a dvě porážky od kolegy ze stáje Mercedes GP Nico Rosberga. To je prozatímní bilance nejslavnějšího pilota F1 všech dob při jeho návratu do světového šampionátu, přičemž v neděli na něj zbyl v melbournském Albert Parku pouhý bodík za desáté místo. Právě toho si poněkud škodolibě všímají italské listy. Na adresu bývalého hrdiny „tifosi“ jsou dokonce mířeny posměšky.

Neubránil se předjetí od vozu nové stáje

„Šéfové Mercedesu teď musejí za předjetí Schumachera vozidlem stáje Virgin najít vysvětlení, jak vysokou gáži mu vyplácejí,“ upozorňuje La Stampa na skutečnost, že se kolem sedminásobného šampióna v jednu chvíli mihnul jeho mladý krajan Timo Glock z nováčkovského týmu Virgin, a naráží na informaci z kuloárů, podle nichž má Schumacher za tříleté angažmá ve stáji s třícípou hvězdou ve znaku inkasovat 75 miliónu eur. Tuttosport se ve stejné souvislosti ptá: „Na tohle jsi se vracel? Schumi, to bylo trápení.“

Je pravda, že Němec měl i trochu smůly, která ho vrhla po nucené zastávce v boxech s poškozeným předním křídlem na úplný chvost startovního pole. Hned po startu se zapletl do kolize Fernanda Alonsa a Lewise Hamiltona, kvůli čemuž se propadl až na konec pelotonu a musel se prokousávat přes pomalé vozy nováčkovských týmů. Neměl tak vůbec možnost porovnat svou rychlost s elitními piloty.

Takové jsou ale závody. Těžko říct, jak by si Schumacher s takovou situací poradil v dobách své největší slávy a dominance rudých vozů z Maranella. „Možná se to bude zdát někomu podivné, ale musím konstatovat, že si z Melbourne odvážím řadu pozitivních dojmů. Závod byl zábavný, i když si odvážím jen bod,“ uvedl jezdec.

„Nechce se věřit, že ho uspokojil jediný prašivý bod,“ píše se v komentáři Gazzetta dello Sport, v němž autor upozorňuje na jezdcova slova v cíli, že si nepřipouští žádnou krizi. Kritika druhého italského sportovního listu neviní ze současné stavu jenom Schumachera. „Místo aby proháněl konkurenci to vypadá jako by byl Mercedes na procházce. Když Michael říká, že je spokojený i s bodem, tak jen potvrzuje, že jezdí hlavně pro zábavu,“ došel k závěru Corriere dello Sport.

Alonso se vrátit dokázal, Schumi vzadu uvíznul 

Do Schumachera se pustila i britská média, která poněkud předčasně spekulují, že pokud bude pokračovat ve stejném stylu, nemusí ani dokončit tuto sezónu. „Jen kroužil po trati a nepředvedl nic aktivního,“ napsal Sun. Bulvární list ho obvinil, že byl jediným závodníkem, který se nezasloužil o dramatičnost australské Grand Prix. Navíc dokazuje, že ve stejné situaci jako Schumacher se po startu ocitl i Alonso, ale na rozdíl od Němce se dokázal rychle vrátit dopředu.

Jednačtyřicetiletého doyena F1 ale zřejmě narůstající kritika nechává v klidu a tvrdí, že Austrálie nijak nenarušila jeho plánovaný a postupný návrat do seriálu. „Všechny ukazatele nám dávají za pravdu, že jdeme správným směrem. Teď máme a před sebou Sepang a já se do Malajsie těším,“ pravil Schumacher směrem k závodu, který se jede v tropickém prostředí o velikonoční neděli.

Reklama

Související témata: