Hlavní obsah

Šéf týmu F1 Red Bull cestoval z Číny "na pět pitstopů"

LONDÝN

Většina týmů formule 1 už je po mnohdy strastiplné cestě z Číny zpět v Evropě i se svými monoposty. Anabázi způsobenou omezením letecké dopravy nad Evropou si v kolotoči F1 překřtili na "Sopečnou Grand Prix". Právě kvůli prachu z islandského vulkánu týmy nejsledovanějšího motoristického seriálu uvízly na několik dnů v Šanghaji po nedělní Velké ceně.

Foto: Zainal Abd Halim, Reuters

Pilot Red Bullu Sebastian Vettel (vpředu) před svým týmovým kolegou Markem Webberem při GP Malajsie.

Článek

Například šéf týmu Red Bull Christian Horner popsal svou cestu domů formulovou terminologií jako strategii pěti pitstopů. Do Anglie letěl spolu s australským pilotem Markem Webberem přes Dubaj, Řím, Nice, Glasgow a poté helikoptérou do Oxfordshire.

"Naštěstí to díky týdnu navíc nebude mít na náš sport téměř žádný vliv," pochvaloval si Horner na webu týmu fakt, že další Velká cena se jede ve Španělsku až za dva týdny. "Takže bude dost času zapracovat na vozech v továrně, která leteckou situací nebyla nijak zasažena," uvedl šéf stáje Red Bull.

Spolu s Webberem dorazil do Evropy v úterý, zbytek týmu byl očekáván dnes, stejně jako jiné letadlo s monoposty. Jedinou nepříjemností dlouhé cesty podle něj byl fakt, že Webber ve Skotsku zjistil, že si zapomněl pas.

Členové stáje Lotus přiletěli ve středu

Zhruba 55 členů nové stáje Lotus přiletělo spolu s novináři a členy organizace F1 do Británie pozdě ve středu. A to především díky tomu, že šéf tohoto malajského týmu Tony Fernandes vlastní aerolinky Air Asia.

Někteří jiní však takové štěstí neměli. Například mluvčí týmu Force India dnes řekla agentuře Reuters ještě ze Šanghaje, že spolu s většinou týmu stále čeká na nějaké letadlo, které ji z Číny dostane. "Naši jezdci jsou už pryč, těm se to podařilo v úterý. My ostatní čekáme na charterový let, snad zítra," dodala.

Jasným vítězem "Sopečné Grand Prix" se stal beze vší pochybnosti promotér F1 Bernie Ecclestone, jenž těžil z výhody dané vlastním tryskáčem. "Podle očekávání nás Bernie všechny porazil," řekl Horner z Red Bullu.

Ecclestone vzal s sebou na palubu i druhého z jeho jezdců Sebastiana Vettela a také slavného navrátilce Michaela Schumachera. "Volal jsem Berniemu z Glasgowa, pyšný, že už jsem na britské půdě, jen abych se od něj dozvěděl, že už je tři hodiny v práci," dodal Horner.

Reklama