Hlavní obsah

VIDEO: Nasedněte do formule, pilot Mark Weber představuje okruh Suzuka

OSAKA

Velkou cenu Japonska si můžete projet s Markem Weberem, jezdcem Red Bullu. Zajímavá trať ve tvaru osmičky je jediným okruhem s přemostěním v seriálu mistrovství světa. Trať v Suzuce se lídrovi aktuální klasifikace jezdců F1 velmi líbí a je také plný odhodlání porazit na ní všechny soupeře. "Jsem optimista," uvedl Australan. "Je jasné, že u Ferrari jsou na koni, ale situace je otevřená a my rozhodně máme na to, abychom vytěžili ze závodu maximum," věřil sobě i kolegovi Vettelovi, který tu loni vyhrál.

Foto: Shuji Kajiyama, ČTK/AP

Red Bull s Markem Webberem na trati tréninku v japonské Suzuce.

Článek

Ani po pátečních trénincích nemusel na nárocích slevovat. "Měli jsme bezchybný provoz a najeli hodně kilometrů. Tým dal dohromady auta velmi dobře, hlavní starost měl o vyvážení vozu, protože Suzuka je okruh s množstvím různých typů zatáček,“ říkal po tréninkových jízdách. „Je tu nutné zvolit v nastavení ten správný kompromis, nemůžete mít všechno. V trénincích také přesně zjišťujeme, jaké jsou priority pro nejlepší časy. Ale podstatné také bude, co udělá počasí,“ povzdechl si Weber.

Suzuka je podle vedoucího pilota série F1 jedním z nejnáročnějších okruhů, ale zamiloval se do ní, ostatně jako všichni jeho kolegové a soupeři. Okruh ležící 150 km východně od Osaky je v těsné blízkosti zábavního parku a jezdí se ve směru hodinových ručiček. Na trati 5, 807 km dlouhé a široké 10 až 14 metrů je 18 zatáček (deset pravých a osm levých).

Australan Mark Webber odpočívá ve svém boxu při tréninku na Velkou cenu Japonska.foto: ČTK/AP/Shuji Kajiyama

Typickými místy jsou dvojice esíček po první zatáčce po startu či vlásenka, do níž piloti přibrzdí z rychlosti 260 na 60 km/h. Dalším je úzká šikana před cílovou rovinkou či levá zatáčka s označením "130R" (číslo znamená její poloměr), kterou piloti projíždějí rychlostí 260 km/h a kde na ně působí odstředivá síla, která se rovná přibližně čtyřnásobku zemské přitažlivosti.

Na trati, která se dá z 69 procent projet pod plným plynem, jezdci během kola řadí v průměru 42krát. Nejrychlejším místem na okruhu je 800 metrů dlouhá cílová rovinka, kde loni naměřili Kovalainenovi (McLaren) 316,4 km/h. Naopak nejpomalejší je zatáčka číslo 11, která se projíždí na jedničku či dvojku rychlostí kolem 72 km/h. Největší přetížení (kolem 4,2 g) na jezdce čeká v zatáčkách 5, 8 a 13 (dvojitá zatáčka Spoon). Za jedno kolo spotřebuje vůz formule 1 přibližně 2,3 kg benzinu.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska se pojede v sobotu od 7:00 SEČ, hlavní závod začíná v neděli od osmi hodin.

Reklama

Související témata: