Hlavní obsah

Thriller v Abú Zabí vyšel Vettelovi, který tak sebral Alonsovi titul

ABÚ ZABÍ

Napínavý nedělní závod v Abú Zabí rozhodl o šampiónovi formule 1. Thriller v nádherných kulisách vyšel nejlépe jezdci Red Bullu Sebastianu Vettelovi, který se díky vítězství dostal o čtyři body před Fernanda Alonsa z Ferrari. Ten byl před startem nejblíže titulu, jenže v průběhu závodu se pral spíše s jezdci uprostřed startovního pole daleko od důležitých bodů. Red Bull slavil nejen Vettelův titul, ale i zisk Poháru konstruktérů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Sebastian Vettel. Vyhrál v Abú Zabí a raduje se z titulu mistra světa.

Článek

Start skvěle vyšel jezdci McLarenu Jensonu Buttonovi, který předstihl favorita na mistrovský titul Alonsa. Jenže než se pořádně začalo závodit, objevil se na trati zpomalovací vůz.

Hned po startu se totiž v jedné ze zatáček roztočil Michael Schumacher a vrazil do něj Vitantonio Liuzzi. Schumacher s nebezpečně vyhlížejícího střetu naštěstí vyvázl bez zranění. Od té doby se kroužilo za safety carem zkratkou, aby se jezdci vyhnuli troskám monopostů v šikaně, které pořadatelé rychle uklízeli. Na konci pátého kola bylo vše připraveno k restartu a Vettel vyrazil ostře vpřed.

Start závodu v Abú Zabí, na čele je Vettel, vedle něj Hamilton.foto: Reuters/Steve Crisp

Snaha Ferrari nevyšla

V jedenáctém kole zajel do boxů první z uchazečů o titul Mark Webber. Po návratu na trať se musel vypořádat s Jaime Alguersuarim ze spřízněného týmu Toro Rosso. Hned vzápětí byli připraveni mechanici u Ferrari, záměr byl poslat Felipe Massu z boxů před Webbera tak, aby pilota Red Bullu mohl brzdit. Tahle strategie ale nevyšla, Massa vyjel z uličky až za australským jezdcem.

V šestnáctém kole zamířil do boxů i druhý z pilotů Ferrari Alonso. Na trať se sice vrátil těsně před Webberem, jenže za Vitalijem Petrovem a Nico Rosbergem, kteří už v boxech byli v okamžiku, kdy na trati kroužil safety car. Mezitím na čele závodu uháněl Vettel, zajížděl nejrychlejší kola a budoval si náskok před dalšími soupeři. Ostatně netrvalo dlouho a Alonso slyšel v rádiu zdvořilý pokyn, aby se co nejrychleji snažil dostat před Petrova...

A Alonso se snažil. Na konci třiadvacátého kola Alonso zaútočil, ale atak mu nevyšel podle plánů, na poslední chvíli musel prudce na brzdy a mimo trať do únikové zóny, aby se vyhnul střetu s Petrovem, který by pro něj mohl znamenat konec v závodu. Alonso vše ustál, ale dál musel hledět na zadní křídlo Rusova vozu.

Sebastian Vettel vede smečku jezdců. Takový obrázek nabídl závod v Abú Zabí od startu do cíle.foto: Reuters/Ahmed Jadallah

Předjet Petrova? Mission Impossible

V pětadvacátém kole se v boxech objevil Vettel, bleskový pitstop vyšel a německý jezdec v redbullu se vrátil na trať před Hamiltonem. Oba jezdce přitom oddělovala bojující dvojice Kubica a Kobajaši, z čehož těžil Vettel, který mohl šlapat vozu na krk a bez problémů ujíždět.

Alonsovi se pomalu rozplývaly šance na mistrovský titul, Petrov si jej vytrvale vozil na zádech. Předjet ruského pilota, to byla mise s kritickou důležitostí pro Španěla, ale ta se v Abú Zabí proměnila v další díl Mission Impossible. Alonso marně hledal skulinku, kterou by se protáhl dopředu. „Využij svůj talent, víme jak velký je,“ radili Alonsovi z boxové zídky. Jenže talent tentokrát nepřebil ruskou odhodlanost. Španěl se musel cítit pod psa...

Navíc Alonsovi hrozil fakt, že Kubica se po návratu ze své zastávky v boxech vrátí na trať před ním. To už by definitivně popravilo všechny jeho naděje. Fakt, že Ferrari v tomto závodě nevyšlo prakticky nic, se potvrdil, když se Kubica z boxů opravdu vrátil před Petrovem a společně tak vytvořili žlutý dvojblok Renaultu, který zatarasil Alonsovu cestu k titulu.

V posledních kolech byli u Red Bullu napjatí jen z toho, zda vydrží technika, která letos tým několikrát zradila. Tentokrát ale vše pod dohledem spoluzakladatele společnosti Red Bull Dietricha Mateschitze vyšlo. Vettel vyhrál a ve třiadvaceti letech (a 134 dnech) slavil titul jako nejmladší mistr světa v historii. Red Bull zároveň vyhrál Pohár konstruktérů. Vítězné kolečko provázela spousta emocí, Vettel se v kokpitu dokonce rozplakal. Slzy pak ronil i na stupních vítězů.

Sebastian Vettel míjí Yas Hotel na osvětleném okruhu v Abú Zabí.foto: Reuters/Kevin Coombs

Povedená tečka

Dramatický závod v Abú Zabí byl povedenou tečkou za vydařenou sezónou, která nabídla pořádnou porci zábavy až do posledního kola. A také pořádnou porci nejistoty, kdo si sáhne na titul. Po letech nudy zase formule 1 dokázala bavit.

Velká cena vozů formule 1 v Abú Zabí
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:39:36,837 (prům. rychlost: 189,923 km/h), 2. Hamilton (Brit./McLaren) -10,162, 3. Button (Brit./McLaren) -11,047, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) -30,747, 5. Kubica (Pol./Renault) -39,026, 6. Petrov (Rus./Renault) -43,520, 7. Alonso (Šp../Ferrari) -43,797, 8. Webber (Austr./Red Bull) -44,243, 9. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) -50,201, 10. Massa (Braz./Ferrari) -50,868.
Pořadí MS
1. Sebastian Vettel (Něm.)256 bodů
2. Fernando Alonso (Šp.)252 bodů
3. Mark Webber (Aust.)242 bodů
4. Lewis Hamilton (Brit.)240 bodů
5. Jenson Button (Brit.)214 bodů
6. Felipe Massa (Braz.)144 bodů
7. Nico Rosberg (Něm.)142 bodů
8. Robert Kubica (Pol.)136 bodů
9. Michael Schumacher (Něm.)72 bodů
10. Rubens Barrichello (Braz.)47 bodů
Pořadí Poháru konstruktérů
1. Red Bull/Renault498 bodů
2. McLaren/Mercedes454 bodů
3. Ferrari396 bodů

Reklama

Související témata: