Hlavní obsah

Vettelův hrdina Petrov: Alonsovo gesto? Byl naštvaný, co nadělám...

ABÚ ZABÍ

Vitalij Petrov se v nedělním finále formule 1 v Abú Zabí připletl do boje o titul. Udržel za sebou Fernanda Alonsa, kterému se tak rozplynula naděje na vítězství v šampionátu. Frustrovaný Španěl se za ním trápil většinu závodu a za cílovou čárou pak hrozil Petrovovi pěstí. Ruský nováček to ale vzal s nadhledem. „Měl by se zlobit na sebe či svůj tým, jen jsem dělal svou práci. Ale asi bych měl stejnou náladu, kdyby se to stalo mě,“ řekl pro Autosport.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Ruský pilot formule 1 Vitalij Petrov

Článek

Cítil jste se pod tlakem s Fernandem Alonsem za zády? Muselo vám být jasné, v jaké je situaci… Nemám k tomu moc co říct. Jel jsem si svůj závod. Maximálně jsem se snažil, přece nemůžu jen tak nechat někoho jet. Tohle je závodění. Ani Sebastian Vettel v roce 2008 nepřemýšlel, s kým závodí, když předjel Lewise Hamiltona (v Brazílii) a skoro ho připravil o titul. Hamilton pak měl štěstí, že byl Timo Glock tak pomalý. Nic jsem neprovedl, jen jsem se snažil a jel svůj závod. Vím, že Ferrari je rychlejší než my díky přítlaku, ale na téhle trati se špatně předjíždí.

Mluvil jste s Fernandem po závodě? Ne, byl naštvaný. Myslím, že nemá smysl se s ním zrovna teď bavit.

Ale gestikuloval na vás po projetí cílem… Být na jeho místě, taky by mě to štvalo. Měl by se ale zlobit spíš na sebe nebo na svůj tým, protože nejspíš zvolili špatnou strategii.

Viděl jste to gesto? Ano, ale byl prostě naštvaný. Co nadělám? Kdyby se býval dostal dost blízko, aby mohl být trochu agresivní, asi bych se s ním moc nepral. Nechtěl jsem ho nabourat, protože bojoval o titul. Jen jednou byl dost blízko na to, aby zaútočil. Normálně jsem bránil pozici a pak pokračoval dál. Neměl šanci na předjetí, protože tenhle okruh žádnou nedává.

Po závodě říkal, že jste byl docela agresivní… Ale ne, bylo to normální. Tak jezdím běžně. Nenechám se snadno předjet od nikoho. Chci dokázat, že jsem si to sem nepřijel odkroužit jen tak pro zábavu. Přijel jsem sem pracovat, takže nechci promarnit žádnou příležitost. Nebyl jsem agresivní. Bylo to prosté, snadné, nic zvláštního.

Vážně bylo tak jednoduché udržet Alonsa za sebou? Ano, nebylo na tom nic zvláštního. Věděl jsem, že Ferrari je rychlejší. Čekal jsem na něj a myslel jsem, že se mě pokusí předjet víckrát. Problém ale nebyl na jeho straně, problémem byla v první řadě jeho strategie a pak tenhle okruh, na kterém se špatně předjíždí.

Sebastian Vettel vám poslal velký dík za to, že jste Fernanda Alonsa udržel za sebou. Jste raději, že vyhrál Red Bull, a ne Ferrari? Vůbec nejraději bych byl šampiónem sám. Nemyslím si, že by mi měl děkovat, nedělal jsem to kvůli němu a nechtěl jsem poškodit ani Fernanda. Jen jsem dělal svoji práci. Ale možná, že jsem měl týmu do rádia říct, aby se zeptali Vettela, na kolik si mé pomoci cení a pak se na to samé zeptat Ferrari. A vidělo by se podle toho, kdo dá víc...

Reklama

Související témata: