Hlavní obsah

Nové obutí od Pirelli sedělo při testech nejlépe Ferrari

PRAHA/ABÚ ZABÍ

S dvoudenním testem nových pneumatik Pirelli, které budou stáje používat od příští sezóny namísto japonských bridgestonů, byli na okruhu v Abú Zabí nejvíce spokojení v týmu Ferrari. V pátek jezdil nejrychlejší časy Felipe Massa, v sobotu si pak v kokpitu rudého vozu vedl v souboji s časomírou nejlépe Fernando Alonso. Hned za jezdci z Maranella se během obou dnů umístil čerstvý mistr světa Sebastian Vettel z týmu Red Bull.

Článek

Massa dokázal v pátek na nových gumách zajet v dějišti posledního závodu mistrovství světa rychlejší čas, než minulou sobotu na bridgestonech při kvalifikaci na finále šampionátu. „Byl to pozitivní začátek seznamování se s novými pneumatikami. Od první chvíle jsem se na nových gumách cítil dobře, žádné nemilé překvapení se nekonalo. Zkoušeli jsme dvě směsi. Měkčí si vedla velice dobře, na tvrdší vznikaly drobné potíže po velkém počtu odjetých kol. Pro Pirelli jsme ale nasbírali spoustu užitečných dat,“ líčil Massa, po nepovedené sezóně až šestý muž konečného pořadí.

Brazilský pilot dokázal v pátek na Vettela najet přes tři desetiny sekundy a stejný odstup měl v sobotu i Alonso. V sobotu se ale Vettel na druhou pozici posunul až poté, co byl za zkrácení šikany penalizován Michael Schumacher, který na Alonsa ztrácel jen 152 tisícin sekundy. „Po hektickém týdnu, který následoval po mistrovské korunovaci, bylo super sednout si zase za volant. Pirelli pneumatiky stále vyvíjí, takže příští rok dostaneme zcela jiný produkt. Testované obutí ale bylo lepší, než jsme očekávali. Pro Pirelli dobrý start,“ chválil nejmladší šampión formule 1 v historii.

Spokojený byl nakonec i Schumacher, který letos si po svém návratu do kokpitu na pneumatiky stěžoval a těžce si zvykal na nižší přítlak přední části vozu. „Byl to jen první krok, ale pozitivní. Mohlo by se říct, že přední pneumatiky jsou lepší a lépe sedí mému stylu. Je ale třeba upozornit, že nejdůležitější bude, jak si obutí sedne s vozem pro příští sezónu,“ poznamenal sedminásobný mistr světa, jehož comeback do královské disciplíny po počáteční euforii budil spíš rozpaky.

Reklama