Hlavní obsah

Teď se potvrzuje, že angažování Schumachera bylo správné, míní Haug

Mercedes vděčí za své současné úspěchy i Michaelu Schumacherovi, což podle Norberta Hauga dokazuje, že bylo správné bývalého mistra světa vrátit do formule 1.

Foto: Reuters

Michael Schumacher s novým monopostem Mercedes.

Článek

Mercedes se do formule 1 vrátil s vlastním týmem v roce 2010, když převzal mistrovský Brawn GP. Angažoval při tom Schumachera a Rosberga, ale na větší úspěch si musel počkat až do letošní GP Číny.

"Všichni, kdo někdy kritizovali to rozhodnutí, teď vidí, jak důležité a správné je mít Michaela Schumachera v našem týmu," uvedl Haug pro oficiální stránky soutěže. "Michael letos překonal Nica ve dvou ze tří kvalifikací a Nico včera (v neděli) vyhrál. Navíc jeho startovní pozice mají v roce 2012 hezký trend: čtvrtý v Austrálii, třetí v Malajsii a druhý v Číně."

Sportovní šéf Mercedesu si je jistý, že i Schumacher dříve nebo později vystoupí na stupně vítězů. Nebýt špatně uchyceného kola při zastávce v boxech, mohl v Šanghaji bojovat o druhé místo. Haug je pyšný, že jeho tým zřejmě měl výkonnost na dvojité vítězství, i když utrácí mnohem méně peněz, než když byl jen dodavatel motorů u McLarenu.

"Daimler utrácí za formuli 1 polovinu částky, kterou platil před pěti lety," prozradil. "Přesto se nám podařilo vybudovat vítězný tým. Nedělní vítězství nás motivuje k dalšímu zlepšování."

Mercedes si ovšem stále není jistý, jak přesně si stojí vůči konkurenci. Podle Hauga není favoritem, ale ve špatné formě rozhodně není.

"Hrozně těžko se to posuzuje, a to kvůli citlivosti pneumatik," vysvětloval šéf týmu Ross Brawn. "Pokazili to všichni ostatní a my jsme to trefili? Nebo to všichni udělali správně a byl to odraz naší formy? Nevím. Skutečnost, že jsme byli v prvních dvou kvalifikacích blízko, mě povzbuzuje, ale tohle pro nás byl prostě perfektní závod a já myslím, že pro ostatní ne. Musíme se pokusit mít co nejvíc perfektních závodů."

Podle Hauga se ale mají fanoušci formule 1 v každém případě na co těšit. "Myslím, že by to mohla být jedna z nejlepších a nejvyrovnanějších sezón v historii, díky tomu je naše vítězství zvlášť mimořádné. Úřadující mistr světa ztrácel v druhé části kvalifikace jen o něco málo víc než tři desetiny sekundy na nejrychlejšího a musel kvůli tomu startovat z 11. pozice. Rosberg startoval z pole position a Vettel byl mimo první desítku, to ukazuje, jak formule 1 dokáže překvapovat."

Reklama