Hlavní obsah

Velkou cenu Kanady F1 narušují studentské protesty

Montreal

Grand Prix formule 1 v Montrealu narušují protesty kanadských studentů proti zvýšení školného. Bývalý pilot Jacques Villeneuve, který jejich počínání kritizoval, dostal výhružky smrtí. Mistr světa z roku 1997 uvedl, že mu chodí hanlivé e-maily.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Brazilský pilot Felipe Massa ze stáje Ferrari během tréninku na Velkou cenu Kanady

Článek

"Mám jich spoustu, jsou urážlivé. Jsou mezi nimi i tací, kteří by mě nejraději viděli mrtvého," řekl Villeneuve den před závodem. Studentské protesty trvají v Kanadě už tři měsíce a demonstranti se netají tím, že mají v plánu narušit i samotný závod.

Ve čtvrtek byl na okruhu zrušen tradiční den otevřených dveří a v neděli před Velkou cenou možná studenti zahltí metro tak, že se diváci nebudou moct do dějiště závodu dostat. Pořadatelé se proto obávají, že po letech nebude vyprodáno.

Jednačtyřicetiletý Villeneuve vyzval studenty, aby protesty ukončili. "Už to trvá tři měsíce a myslím, že toho už všichni mají plné zuby. Slyšeli jsme vás, je čas se vrátit do lavic," prohlásil bývalý kanadský jezdec.

V pátek večer se skupina protestujících pokusila narušit festival v rámci Grand Prix. Policie proti nim zasáhla slzným plynem, od čtvrtka pozatýkala už na čtyři desítky lidí.

Reklama

Související témata: