Hlavní obsah

Todt: Úspěšné stáje F1 si na zvýšené startovné dokážou vydělat

Stuttgart

Předseda Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt se postavil za zvýšení startovného pro stáje formule 1 a obhajuje i zdražení superlicencí pro piloty F1. Zdražení se podle něho dotkne hlavně těch úspěšných, kteří si ale na zvýšené náklady dokážou vydělat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pilot formule 1 Michael Schumacher (vlevo) a šéf FIA Jean Todt

Článek

"Menší týmy zaplatí méně, přibližně 500 000 až 800 000 dolarů. Velké týmy s velkými příjmy zaplatí více," řekl francouzský funkcionář v rozhovoru pro internetový magazín Autosport.

FIA potvrdila nová pravidla během víkendové Velké ceny Abú Zabí. Základní poplatek byl stanoven na 500 000 dolarů (9,8 miliónu korun), tedy zhruba o 100 000 víc než dosud.

Nově navíc k tomu vítěz Poháru konstruktérů musí připočítat 6000 dolarů za každý získaný bod z předcházející sezóny, ostatní týmy po 5000. "V každé demokratické zemi musíte platit daně, které se počítají z příjmů," řekl Todt.

Podle stejného principu se zvýší i poplatek za superlicenci, bez níž piloti nemohou v seriálu F1 startovat. "Základní poplatek bude činit 10 000 dolarů a pak tisíc za každý získaný bod," uvedl šéf FIA a odmítl námitky, že ceny budou příliš vysoké. "Když si přijdete na 20 nebo 30 miliónů dolarů, můžete si i dovolit zaplatit 250 000 dolarů za superlicenci," řekl Todt.

Reklama

Související témata: