Hlavní obsah

Vettel a Alonso si nic nedarují. Oba jsou fantastičtí - a oba si titul zaslouží

Praha

Deset bodů dělí dva závody před koncem sezóny lídry mistrovství světa formule 1. První Sebastian Vettel ze stáje Red Bull má momentálně navrch, druhý Fernando Alonso z Ferrari však obhájci titulu nic nedaruje. Němec by mohl rozhodnout již ve Spojených státech (18. listopadu), šampionát pak skončí v Brazílii (25. listopadu). „Nejlepší závody ročníku teprve přijdou,“ věří Alonso.

Foto: Vijay Mathur, Reuters

Na tomto snímku se Sebastian Vettel (vpravo) na Fernanda Alonsa usmívá. Vydrží mu to až do konce šampionátu...?

Článek

Obhajobu má Němec na dosah. Sebastian Vettel může titul oslavovat již v Austinu, ale potřebuje na to získat o patnáct bodů více než Alonso. Pokud by zvítězil, jeho soupeř může být maximálně pátý. A to není nereálné.

„Já však doufám, že se rozhodne až v Brazílii. To by pro nás bylo fakt skvělé finále," konstatoval bývalý pilot David Coulthard pro Gulf News. „Otázka nestojí tak, zda jsou to skvělí piloti nebo zda kolem sebe mají skvělé týmy. Oba jsou fantastičtí a nic si nedarují - a oba si titul zaslouží."

Španěl v titul stále věří, přestože jeho Ferrari F2012 je pomalejší než Vettelův Red Bull RB8. „Ano, soupeři mají rychlejší auto, ale my máme lepší tým. Každý bojuje se zbraněmi, které má k dispozici. Auto neuděláme nejrychlejším v půli sezóny jen tak mávnutím kouzelné hůlky, ale budeme se spoléhat na výkon a perfektnost našeho týmu," říká Fernando Alonso.

Deset bodů není uklidňujícím náskokem

„Teď míříme do Austinu, na okruh, který je pro všechny nový. Na simulátoru jsme ho už trochu ochutnali, ale trať bude o něčem jiném. Doufejme, že se nám podaří dosáhnout dobrého výsledku a v důležité zemi jako USA předvedeme dobrou show. A nejlepší závody ročníku? Ty teprve přijdou..." ujišťuje Alonso.

Na to však nehodlají v Red Bullu čekat. V Texasu touží znovu udeřit. „V Austinu chceme bezpodmínečně vyhrát," vyhlásil Vettelův kolega Mark Webber pro Servus TV a dodal, že oba už si americký okruh na simulátoru také vyzkoušeli. A podle Australana by mohl Red Bullu vyhovovat.

„Sebastianovi držím palce. Je to skvělý chlapík, ale ještě není rozhodnuto. Deset bodů není uklidňujícím náskokem," varuje další bývalý pilot Hans-Joachim Stuck.

Vettel se musí modlit, aby nepršelo

To si uvědomuje i Webber, jemuž je navíc jasné, že Red Bull potřebuje sucho. „A v Sao Paulo se vždy semele nějaké drama - jednou s počasím, podruhé s něčím jiným. Pokud půjde o titul až v tomto posledním závodě, bude to velmi dramatické," očekává Australan. „Sebastian tam bude potřebovat sucho. Umí jezdit i v dešti, ale tehdy je Fernando velmi silný. A v Sao Paulo může být mokro. Nyní však na to nemyslíme. Musíme tam přiletět, jezdit a vzít to, co přijde."

Letos se minimálně v Malajsii, Silverstone i Hockenheimu ukázalo, že Ferrari F2012 je v dešti vynikající. V tomto případě by byla výhoda určitě na straně Alonsa, který na konkurenční RB8 v suchých podmínkách nemá.

Reklama

Související témata: