Hlavní obsah

Vettel v ohrožení? Ferrari žádá vysvětlení podezřelého manévru, podle FIA není co řešit

Praha
Aktualizováno

Bude mít letošní ročník mistrovství světa dohru u zeleného stolu? Stáj Ferrari totiž podle britských médií zvažuje podání protestu proti výsledku nedělní Velké ceny Brazílie, která rozhodla o třetím titulu pro Sebastiana Vettela ze stáje Red Bull. Německý jezdec měl údajně předjet Jeana-Érika Vergneho pod žlutou vlajkou. Scuderie ve čtvrtek kontaktovala Mezinárodní automobilovou federaci FIA a chce po ní jasné vysvětlení, zda byl manévr ve čtvrtém kole za hranicí pravidel.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Německý pilot Sebastian Vettel se raduje z třetího titulu mistra světa. Bude mít závod v Brazílii právní dohru?

Článek
Fotogalerie

Ferrari podle serveru BBC nepodalo oficiální protest proti výsledkům závodu v Interlagosu, chce ale jasné vysvětlení situace. Pilot Red Bullu ve čtvrtém kole nechal za zády Vergneho a podle Scuderie tak učinil ještě v zóně omezené žlutou vlajkou. „Zkoumáme videozáznam. Cokoliv, co by mohlo ohrozit hodnověrnost šampionátu, musí být přezkoumáno," potvrdil mluvčí Ferrari Luca Colajanni.

Z videa je patrné, že Vettel mezi třetí a čtvrtou zatáčkou předjel jezdce Toro Rosso ještě před blikajícím zeleným světlem, které označuje konec žluté zóny. Piloti mají pro snazší orientaci na volantu barevný indikátor napojený přes GPS a ve Vettelově případě svítí podle BBC během manévru žlutá barva. Pokud by se barva světel lišila, jsou nadřazena světla a vlajky u trati.

Podle britského magazínu Autosport ale FIA označila žádost Ferrari za bezpředmětnou. Žlutá zóna podle vysvětlení FIA začala těsně před zatáčkou č. 3 a skončila asi 150 metrů před zatáčkou č. 4, kde svítilo zelené světlo. Ještě před panelem se zeleným světlem ale bylo na levé straně trati stanoviště traťového maršála, který podle FIA v daný okamžik mával zelenou vlajkou a proto bylo předjíždění možné již od tohoto místa.

Vettel na veřejně dostupném videozáznamu skutečně předjíždí Vergneho mezi budkou maršála a světelným panelem před zatáčkou č. 4. Záznam ale není natolik zřetelný, aby byla zelená vlajka rozpoznatelná.

Dramatická stíhačka za třetím titulem

Vettel se hned v prvním kole závodu po drobné kolizi s Brunem Sennou otočil do protisměru a ocitl se na posledním místě startovního pole. Během mohutné stíhací jízdy pak předjížděl jednoho soupeře za druhým a nakonec si šestým místem pojistil mistrovský hattrick. Šestá pozice znamenala v konečném pořadí šampionátu první místo s tříbodovým náskokem na Fernanda Alonsa z Ferrari, který byl posledním konkurentem německého závodníka.

Už po závodu se v paddocku objevily informace, že Vettel během své stíhačky porušil pravidla a předjížděl i tam, kde to bylo zakázáno žlutou vlajkou. Podle některých expertů byl proti pravidlům také moment z devátého kola, v němž Vettel předjel Kamuje Kobajašiho ze Sauberu. FIA a traťoví komisaři ale manévr bez jakýchkoliv pochybností označili za pravidlům odpovídající.

Pokud by Ferrari chtělo výsledky GP Brazílie napadnout protestem, může tak podle článku 179b Mezinárodního sportovního řádu učinit v „případě objevení nových skutečností" do pátku 30. listopadu. Pokud by byl Vettel za nedovolený manévr ex post potrestán, dostal by penalizaci dvacet sekund. To by znamenalo, že by v pořadí závodu spadl na osmé místo a v tabulce MS by byl druhý s jednobodovým mankem na Alonsa. Španělskému jezdci by tak spadl do klína rovněž třetí titul v kariéře.

Stáj Red Bull dění nijak oficálně nekomentovala, pouze Mark Webber se vyjádřil pro australskou tiskovou agenturu AAP. "Je nepravděpodobné, že by případný protest uspěl. Myslím, že závod je vyhraný. Konec. Všechno bude v pohodě. Red Bull se nemusí nikterak vzrušovat," poznamenal Vettelův stájový kolega.

Reklama

Související témata: