Hlavní obsah

Hamilton vyhrál kvalifikaci na domácí Grand Prix Británie F1

Silverstone

Kvalifikaci na Velkou cenu Británie formule 1 ovládly vozy týmu Mercedes. Pole position si zajistil domácí pilot Lewis Hamilton, jehož v neděli na startu doplní v první řadě stájový kolega Nico Rosberg z Německa.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Lewis Hamilton na trati kvalifikace na Velkou cenu Británie v Silverstone.

Článek

Mistr světa z roku 2008 Hamilton si dojel pro osmadvacáté kvalifikační vítězství v kariéře s velkým náskokem 452 tisícin sekundy. V osmém dílu seriálu získal pro Mercedes pátou pole position v sezóně.

"Mám z toho skvělý pocit, stejně jako v roce 2007," připomněl Hamilton svou předchozí pole position na okruhu Silverstone. "Je tu skvělé publikum, to nejrychlejší kolo bylo pro něj. Snad dokážu předvést něco mimořádného i v závodě," dodal osmadvacetiletý Brit, jenž se přitom necítil v autě stoprocentně.

Do druhé řady se postaví vozy Red Bullu. Třetí byl mistr světa a lídr seriálu Sebastian Vettel z Německa před Australanem Markem Webberem, jenž ve čtvrtek oznámil, že po sezoně ve formuli končí. "Uvidíme, co se stane zítra, bude to dlouhý závod. Nevím, jestli Lewis našel nějakou zkratku nebo co, ale zajel fenomenální kolo," ocenil vítěze kvalifikace Vettel.

Pátý čas zajel Brit Paul Di Resta z Force India a dosáhl nejlepšího výsledku v kvalifikaci, jenže pak techničtí komisaři zjistili, že jeho vůz porušil pravidla. Byl totiž o 1,5 kg lehčí, než je minimální povolená hmotnost. Při startu nedělního závodu proto bude Di Resta na roštu až na posledním místě, nebo může vyjet z depa.

Třetí řadu nově vytvoří Australan Daniel Ricciardo z týmu Toro Rosso a Němec Adrian Sutil z Force India. Čtvrtá řada zbyla na třetího muže průběžného pořadí MS Fina Kimiho Räikkönena a až pátá na druhého jezdce šampionátu Španěla Fernanda Alonsa.

GP Británie, závod MS vozů formule 1 - kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:29,607
2. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:30,059
3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:30,211
4. Webber (Austr./Red Bull) 1:30,220
5. Di Resta (Brit./Force India) 1:30,736
6. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) 1:30,757
7. Sutil (Něm./Force India) 1:30,908
8. Grosjean (Fr./Lotus) 1:30,955
9. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:30,962
10. Alonso (Šp./Ferrari) 1:30,979.

Reklama

Související témata: