Hlavní obsah

Naděje ve Ferrari. Räikkönen hovoří otevřeně o titulu, Alonsa inspiruje Schumiho éra

Praha/Maranello

Dlouhých šest let čeká stáj Ferrari na titul ve formuli 1. Poslední oslavy triumfu zařídil v roce 2007 Kimi Räikkönen, který v letošní sezóně opět usedne do rudého monopostu. A jeho angažmá po boku Fernanda Alonsa vzbuzuje v Maranellu velkou naději, že se Scuderii s příchodem nové éry F1 podaří ukončit panování týmu Red Bull.

Foto: Sport.cz

Jezdci Ferrari Fernando Alonso (vlevo) a Kimi Räikkönen s vozem F14 T.

Článek

„Nastal čas na vítězství," podotkl při sobotním představení letošního monopostu lakonicky prezident Ferrari Luca di Montezemolo, který v uplynulých sezónách neskrýval nespokojenost s neúspěšným bojem s hegemonií Red Bullu. Revoluční rok, v němž formule 1 přechází od osmiválcových motorů o objemu 2,4 litru na šestiválcové šestnáctistovky s turbodmychadlem, a také příchod elitních lidí do Maranella ale budí naději.

„Vkládám velkou důvěru do působení nového technického šéfa Jamese Allisona, stejně jako věřím týmu, který vyvíjel motor. Jednotka je velice komplikovaná a myslím, že hlavně spolehlivost bude klíčovým faktorem. A jsem moc rád, že jsme se opět sešli s Kimim, který byl zatím posledním mistrem v barvách Ferrari," doplnil Montezemolo.

Zaboduje Alonso jako Schumacher?

A své nadšení Montezemolo přenesl i na ostatní členy týmu, nevyjímaje oba piloty. „Návrat do Ferrari je sladký, je to místo mého velkého triumfu. A cíl zůstává samozřejmě stejný. Udělat všechno proto, abychom slavili vítězství a vyhráli šampionát. Sice až čas ukáže, zda to bude reálné, ale myslím, že nemusíme ambice skrývat. Jsme opravdu silný tým," uvedl Räikkönen.

Alonso od příchodu do Ferrari v roce 2010 třikrát svedl přímý souboj o titul, pokaždé se ale musel sklonit před Sebastianem Vettelem. V letošní sezóně proto doufá ve zlom a připomněl historickou paralelu z éry Michaela Schumachera na přelomu tisíciletí. Legendární německý pilot vyhrál s Ferrari pět titulů v letech 2000-2004, předtím ale vyšel během čtyř sezón (1996-1999) naprázdno.

„Schumacher se poprvé dočkal během pátého roku ve Ferrari. Ten čeká i mě, tak doufám, že by se historie mohla opakovat. Už v uplynulých sezónách zbýval několikrát jen kousek, tak snad se to letos konečně zlomí," prohlásil španělský dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006 v barvách Renaultu.

Stále nezodpovězená ale zůstává otázka, jak bude spolupráce dvou elitních jezdců klapat. „Měli bychom vytvořit opravdu silný tým, alespoň papírově s ohledem na naše výsledky z minulosti. Každý rok ale všichni startujeme z nuly a bude záležet na tom, jak se nám bude dařit. Když budou výsledky, tak bude naše síla růst, když nebudou, tak se budou cítit silnější naši soupeři," poznamenal Alonso. „To se ale doufám nestane," doplnil s úsměvem Räikkönen.

Reklama

Související témata: