Hlavní obsah

V Austrálii kraloval Rosberg, druhý Ricciardo byl diskvalifikován. Hamiltona s Vettelem zradila technika

Melbourne
Aktualizováno

Německý potomek finského otce Nico Rosberg s vozem mercedes vyhrál úvodní závod letošního mistrovství světa formule 1 v australském Melbourne. K triumfu mu pomohl skvělý začátek. Startoval sice až z třetího místa roštu, ale vyrazil skvěle a do první zatáčky se dokázal dostat před týmového kolegu a vítěze kvalifikace Lewise Hamiltona i domácího Daniela Ricciarda z mistrovské stáje Red Bull, který byl ale několik hodin po závodě pro porušení technických pravidel o spotřebě benzinu diskvalifikován. Hamilton musel brzy odstoupit pro technické potíže, napodobil jej i úřadující šampión Sebastian Vettel, který tak jen podtrhl své australské trápení.

Foto: Jason Reed, Reuters

Vítěz úvodní Velké ceny nové sezóny formule 1 Nico Rosberg ze stáje Mercedes.

Článek
Fotogalerie

Od chvíle, kdy se Rosberg po startu prodral na čelo závodu, už německý pilot prakticky jen navyšoval svůj náskok. „Byla to nádhera. Všechno šlo, jak mělo. Pracovali jsme hodně tvrdě na přípravě vozu, který je rychlý i spolehlivý. Měl jsem plán, jak být hned po startu vpředu a využil jsem prostoru, který se tam objevil," říkal po čtvrtém vítězství v kariéře.

Pro potíže vozů Marussia se nakonec musela odjet dvě zaváděcí kola. Z pole position startující Hamilton se brzy propadl až na pátou příčku a už ve čtvrtém kole jej pro technické potíže stáhl tým Mercedes ze závodu. Brit zajel do boxů a rezignovaně vystoupil.

Podobně dopadl i obhájce titulu Vettel, jenž s monopostem Red Bull startoval až z dvanácté pozice. Přestože se snažil dostat dopředu, také jej zradila technika a záhy odstoupil. Hned v první zatáčce skončila Massova premiéra za volantem williamsu. Brazilec doplatil na bláznivé počínání Japonce Kobajašiho s caterhamem.

Bottas se nebál riskovat

Už ve 12. kole musel na trať safety car, neboť Bottas s williamsem při výjezdu ze zatáčky narazil do mantinelu a poškodil si pravé zadní kolo.

Fin přes defekt dojel riskantně na ráfku do boxů k výměně a mohl tak pokračovat v závodu. Úklid znečistěné trati ale donutil startovní pole kroužit delší čas za safety carem. Takřka všichni jezdci toho využili k zastávkám v boxech, po nich vedl Rosberg před Ricciardem a nováčkem Magnussenem, který si při své premiéře v F1 počínal výtečně.

Bottas znovu předváděl, jak je rychlý, ze sedmnáctého místa brzy vyšplhal do bodované desítky a tlačil se dopředu. Druhé zastávky v boxech dostaly Buttona i Alonsa před dosud čtvrtého Hülkenberga, ale pozice na stupních vítězů už byly víceméně rozdané. Především o prvenství Rosberga, jenž se vrátil na dráhu s náskokem šestnácti vteřin, nebylo pochyb. O poslední předjetí se postaral pět kol před cílem Bottas, když se dostal před Hülkenberga na šesté místo.

Ricciardo k nadšení domácích fanoušků uhájil stříbrnou příčku, ale několik hodin po dojetí závodu byl komisaři z výsledkové listiny diskvalifikován. Při technické kontrole se zjistilo, že během závodu překročil maximální povolený průtok paliva. Několikahodinové jednání skončilo diskvalifikací čtyřiadvacetiletého jezdce, Red Bull hned oznámil, že se odvolá.

Změna pořadí ještě více nahrála už tak nejúspěšnějšímu týmu prvního závodu McLarenu. Jednadvacetiletý Magnussen vystoupil na stupně vítězů hned při premiéře v F1 a jako druhý nejmladší v historii po Vettelovi. Na trati na Ricciarda v závěru dotíral, ale dostal se před něj až po administrativním zásahu. "Není to vítězství, ale pocity jsou vítězství podobné," řekl první dánský "medailista" v F1 ještě před změnou pořadí.

Magnussen projel cílem před Buttonem a McLaren se po nevydařené předchozí sezóně hned v Austrálii ujal vedení v Poháru konstruktérů.

Velká cena Austrálie, úvodní závod MS vozů formule 1:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:32:58,710 (prům. rychlost 195,059 km/h)
2. Magnussen (Dán./McLaren) -26,777
3. Button (Brit./McLaren) -30,027
4. Alonso (Šp./Ferrari) -35,284
5. Bottas (Fin./Williams) -47,639
6. Hülkenberg (Něm./Force India) -50,718
7. Räikkönen (Fin./Ferrari) -57,675
8. Vergne (Fr./Toro Rosso) -1:00,441
9. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1:03,585
10. Pérez (Mex./Force India) -1:25,916.
Průběžné pořadí MS (po 1 z 19 závodů):
1. Rosberg 25 b.
2. Magnussen 18
3. Button 15
4. Alonso 12
5. Bottas 10
6. Hülkenberg 8
7. Raikkönen 6
8. Vergne 4
9. Kvjat 2
10. Pérez 1.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren 33
2. Mercedes 25
3. Ferrari 18
4. Williams 10
5. Force India 9
6. Toro Rosso 6.

Reklama

Související témata: