Hlavní obsah

Hamilton sní o dalším triumfu v Monaku, podle Alonsa má šanci Red Bull

Praha/Monte Carlo

Nejblyštivější závod sezóny je tady. Víkendová Velká cena Monaka vozů formule 1 tradičně poutá velkou pozornost a nad paddockem visí ve vzduchu jediná otázka: ovládne suverénní tým Mercedes v čele s Lewisem Hamiltonem i tradiční městský okruh v ulicích Monte Carla?

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Lewis Hamilton slaví premiérové vítězství v Barceloně, celkově už pilot stáje Mercedes triumfoval v letošní sezóně počtvrté.

Článek

Zatím žádná z konkurenčních stájí nedokázala hegemonii Mercedesu nahlodat a Hamilton s Rosbergem zvítězili ve všech dosavadních podnicích. Rosberg triumfoval v úvodu sezóny v Austrálii, následující závody v Malajsii, Bahrajnu, Číně i Španělsku vyhrál Hamilton, který se před dvěma týdny vyšvihl do čela šampionátu s těsným náskokem tří bodů na svého parťáka.

Vytvořte si fantasy tým na GP Monaka!

„Poslední závody byly neuvěřitelné. Upřímně, nikdy bych neřekl, že během své kariéry vyhraji čtyřikrát v řadě," rozplýval se Hamilton při příjezdu do Monte Carla nad úspěšnou šňůrou, kterou by rád protáhl až do neděle. „Závodit v Monaku je prostě něco neopakovatelného a vyhrát tady, to je sen každého jezdce. Na tomto okruh se tvoří legendy formule 1," poznamenal britský pilot, jemuž se podařil triumf na slavné trati v roce 2008, kdy získal svůj zatím jediný mistrovský titul.

Alonso: Red Bull má šanci

Zatímco v týmu Mercedes mají příjemné starosti s hledáním odpovědi, zda devětadvacetiletý Brit do puntíku zopakuje historii či zda Rosberg obhájí loňský triumf, u konkurence je situace o poznání vážnější. Duo Hamilton, Rosberg poráží zbytek startovního pole rozdílem třídy a rivalové bijí na poplach. A na specifickém okruhu v Monaku cítí šanci.

„Myslím, že Monako je jedna z mála příležitostí, jak Mercedesu čelit," potvrzuje Fernando Alonso ze stáje Ferrari, jehož mistrovské ambice s rudým vozem dostaly hned v úvodu sezóny tvrdý direkt.

Španěl přitom největší šance na konkurenceschopnost vůči Mercedesu dává soupeřům z Red Bullu. „Jejich vozy jsou hodně rychlé v zatáčkách, ztrácejí ale na rovinkách. V Monaku žádné rovinky nejsou, takže by Red Bull skutečně mohl Mercedesu konkurovat. Uvidíme. V Monte Carlu to není jen o rychlosti, během víkendu nesmíte udělat v úzkých ulicích jedinou chybu. Stačí dotyk s bariérou a je konec," podotkl Alonso.

Program startuje o den dříve

Exkluzivitu Velké ceny Monaka podtrhuje i upravený harmonogram. Zatímco při všech ostatních závodech začíná program pátečními měřenými tréninky, v Monte Carlu se proti chronometru jezdí už ve čtvrtek a pátek mají jezdci a stáje vyhrazené pro své sponzory a partnery.

Od soboty je už ale program standardní. Dopoledne třetí měřený trénink, odpoledne kvalifikace (14:00 SELČ) a samotný závod startuje v neděli ve 14:00 SELČ.

Charakteristika okruhu v Monte Carlu
Délka okruhu3 340 km
Délka závodu78 kol = 260,520 km
Počet pravých zatáček12
Počet levých zatáček7
Počet Velkých cen69
Nejvíce vítězství: Ayrton Senna (Braz.) 6 - McLaren 15. Nejvíce pole position: Ayrton Senna 5 - McLaren 11. Nejrychlejší kolo v závodu: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:14,439 = 161,528 km/h. Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Sebastian Vettel (Něm./Red Bull), 2011: 1:13,556 = 163,467 km/h. Nejrychlejší závod: Jenson Button (Brit./Brawn GP), 2009: 1:40:44,282 = 155,166 km/h.
Vítězové předchozích závodů: 2009 - Jenson Button (Brit./Brawn GP), 2010 - Mark Webber (Austr./Red Bull), 2011 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull), 2012 - Mark Webber (Austr./Red Bull), 2013 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes).
Kdo vyhraje letošní Velkou cenu Monaka F1?
Lewis Hamilton
29,4 %
Nico Rosberg
13,3 %
Fernando Alonso
31,2 %
Sebastian Vettel
9,6 %
Daniel Ricciardo
5,2 %
Kimi Räikkönen
7,2 %
Jenson Button
2,1 %
jiný pilot
2 %
Celkem hlasovalo 1107 čtenářů.

Reklama