Hlavní obsah

Situace je beznadějná, připustil Bianchiho otec. Jules to ale nevzdá!

Praha/Jokkaiči

Sevřená noční můrou z následků havárie z Velké ceny Japonska formule 1 prožívá rodina pilota týmu Marussia Julese Bianchiho nejtěžší chvíle života. Stav pětadvacetiletého jezdce je totiž i devět dní po nehodě v Suzuce kritický a otec francouzského závodníka Philippe pro italský list Gazzetta dello Sport přiznal, že je zázrak, že talentovaný jezdec ještě žije.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče pilota F1 Julese Bianchiho. Otec Philippe a matka Christine (na snímku) prožívají nejtěžší chvíle v životě.

Článek
Fotogalerie

„Situace je beznadějná. Pokaždé, když zazvoní telefon, víme, že mohou volat z nemocnice, že Jules zemřel," řekl Philippe Bianchi italskému sportovnímu deníku. Talentovaný pilot, který prošel jezdeckou akademií Ferrari, utrpěl život ohrožující zranění předminulou neděli v Japonsku, když na vodě vylétl z tratě a narazil ve vysoké rychlosti do jeřábu, který odklízel jiný nepojízdný monopost.

Ten se shodou nešťastných náhod ocitl ve stejném místě u bariéry o kolo dřív a francouzský pilot naboural do spodní hrany těžkého stroje a kromě jiných zranění si vážně poranil mozek. „Lékaři označili za zázrak už to, že nehodu přežil. Nikdo jiný to prý ještě nezvládl," uvedl Philippe Bianchi.

Podpora paddocku rodinu posiluje

Přestože je naděje na uzdravení rodáka z Nice velmi malá, jeho otec stále doufá v pokračování zázraku. „On se nevzdá, tím jsem si jistý. Vidím to. Mluvím s ním a vím, že mě slyší. Dá do toho všechno," řekl.

Děsivý karambol Bianchiho doslova šokoval celý paddock a jezdci i představitelé týmů vysílají směrem ke svému kolegovi, který je v zákulisí F1 velmi oblíbený, i jeho rodině nekončící podporu. Dojemné bylo i gesto před startem nedělní Velké ceny Ruska, kdy se všichni piloti sešli v kruhu na startovním roštu u společné modlitby za Bianchiho uzdravení. „Tohle pro nás moc znamená. Hodně z nich mi napsalo, Alonso, Vergne, Massa. Hamilton mi poslal krásný e-mail. Ty zprávy nás posilují," uvedl Philippe Bianchi.

Schumacherův případ budí naději

Pro Gazzettu dello Sport Bianchi st. rovněž popsal první hodiny po děsivé nehodě. „Stejně jako všichni ostatní jsem se stále dokola ptal: Proč nemáme další informace? Proč nám neřeknete, jaká je situace? Teď už to chápu. Každý se mě ptá, jak na tom Jules je, a já nemám odpověď. Stav je velmi vážný, ale stabilizovaný. Jeden den to vypadá lépe, jindy hůř. Havárie nadělala velmi závažné škody, ale nevíme, jak se to bude vyvíjet. Michael Schumacher se po zranění probouzel z kómatu dlouhé měsíce. A nyní se říká, že jednou bude žít normální život. Snad to bude jednou platit i o Julesovi," dodal s nadějí.

Záblesky naděje jsou ale slabou náplastí. Rodina za vážně zraněným synem odcestovala do Jokkaiči hned minulé pondělí a od té doby prožívá v Japonsku přetěžké chvíle. "Je to hrozné. Během týdne byl život téhle rodiny zdevastován. Co tady děláme? Žijeme v noční můře daleko od domova. Pokud by se Julesův stav zlepšil, třeba bychom ho mohli transportovat a všechno by se zjednodušilo. Ale nikdo neví, kdy a jestli vůbec to bude možné. Nic není jistého, nezbývá než čekat," uzavřel Philippe Bianchi svou upřímnou zpověď.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.