Hlavní obsah

Stáj Ferrari po sedmi měsících opět mění šéfa

Praha
Aktualizováno

Po Fernandu Alonsovi opustil tým Ferrari bezprostředně po skončení letošní sezóny další významný hráč. Scuderia se po sedmi měsících rozloučila se šéfem stáje Markem Mattiaccim, který v dubnu převzal vedení od Stefana Domenicaliho. Ani personální rošáda ale Ferrari k lepším výsledkům nepomohla a v Maranellu se vzpamatovávají po dalším neúspěšném roku. Novým týmovým bossem bude Maurizio Arrivabene.

Foto: Profimedia.cz

Maurizio Arrivabene (vlevo) na okruhu v Soči.

Článek

Čtvrté místo v Poháru konstruktérů, Alonso šestý a Kimi Räikkönen až dvanáctý. Pohled na konečné umístění jezdců a týmu Ferrari skutečně mnoho optimismu nevyvolává. A tak není divu, že se v Maranellu snaží najít cestu ven. Před posledním závodem byl konečně oficiálně potvrzen příchod čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela z Red Bullu, který po letech hegemonie rovněž neprožil příliš šťastnou sezónu a rozhodl se změnit působiště. Německý pilot ve stáji nahradí Alonsa mířícího do McLarenu.

Personální rošádě ale neuniklo ani vedení stáje. Mattiacciho mise, která k výsledkovému zlepšení nevedla, byla po sedmi měsících ukončena a do pozice týmového bosse byl jmenován Arrivabene, který byl na tým napojený coby viceprezident globální komunikace tabákové firmy Philip Morris, jež Ferrari sponzoruje.

„Potřebujeme člověka, který ví, co je nejlepší pro Ferrari, také ale rozumí mechanismům a potřebám sportu. Maurizio v tomto ohledu disponuje unikátním souborem vědomostí. Byl s Ferrari v nejužším kontaktu jak v Maranellu, tak na závodních okruzích. Rovněž byl od roku 2010 zástupcem sponzorů F1 v Komisi formule 1," uvedl tým v tiskové zprávě.

Ferrari slavilo mistrovský titul zásluhou Räikkönena v roce 2007. Hodně nadějí v Maranellu vkládali do angažmá dvojnásobného šampióna Alonsa, který ale svou sbírku nerozšířil, když byl během pěti let v konečném pořadí třikrát druhý za Vettelem. Letošní sezóna, která se nesla ve znamení nástupu turbomotorů o objemu 1600 ccm, se zapsala do historie Scuderie černým písmem: Ferrari poprvé od roku 1993 nedokázalo vyhrát jediný závod.

Reklama

Související témata: