Hlavní obsah

Kvůli dešti se kvalifikace F1 v Austinu pojede až v neděli

Austin

Kvalifikace na Velkou cenu USA formule 1 se v sobotu kvůli vytrvalému silnému dešti neuskutečnila. Vedení závodu po několika odkladech přeložilo souboj o pozice na startovním roštu na neděli se začátkem v 15:00 SEČ. Na 20:00 je naplánován start závodu.

Foto: Mike Stone, Reuters

Kvalifikace na Velkou cenu USA formule 1 se v sobotu kvůli vytrvalému silnému dešti neuskutečnila.

Článek
Fotogalerie

V Austinu měla kvalifikace začít ve 20:00 SELČ a ředitelství její start oddalovalo vždy o půl hodiny. "Čekali jsme na mírnější déšť, jak ho slibovala předpověď, ale nedošlo k tomu," vysvětlil postupné odkládání startu mluvčí automobilové federace FIA.

Pokud by se kvalifikace nemohla uskutečnit ani v neděli, měly by podle pravidel rozhodnout o pořadí na startovním roštu výsledky třetího volného tréninku, který v sobotu v náročných podmínkách vyhrál britský lídr mistrovství světa Lewis Hamilton z Mercedesu. V nedělním závodu si může zajistit třetí titul mistra světa, pokud porazí německé soupeře Sebastiana Vettela z Ferrari o devět bodů a týmového kolegu Nica Rosberga o dva.

Nepříznivé počasí v Austinu souvisí s tropickou bouří Patricia, prudké deště vyvolaly ve státě Texas záplavy, které si vynutily evakuaci stovek lidí či zrušení desítek letů z dallaského mezinárodního letiště. Pořadatelé Velké ceny už v pátek museli zrušit druhý trénink. V sobotu se jezdci dostali do akce rovněž jen dopoledne místního času a na trati jim neustále hrozil aquaplaning, nebyla nouze o hodiny a výjezdy mimo trať. Navíc trénink se odehrál bez diváků, pro které zůstaly z bezpečnostních důvodů uzavřené vstupní brány.

Reklama

Související témata: