Hlavní obsah

Novým systémem se kvalifikace F1 pojede nejdříve v Barceloně

Londýn

Novým systémem pojedou formule 1 kvalifikaci nejdříve při páté letošní Velké ceně v polovině května v Barceloně. Dříve se podle promotéra seriálu Bernieho Ecclestonea nestihne připravit potřebný software. Nová sezona odstartuje za tři týdny v Melbourne.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel během předsezónních testů v Barceloně.

Článek

Ecclestone uvedl, že nová podoba kvalifikace, která se pojede jako vyřazovací závod, není z jeho hlavy. Šéf světového šampionátu, jenž nedávno zkritizoval současnou formuli 1 jako snadno předvídatelnou a nezáživnou, se chtěl podle svých slov ubírat jiným směrem. Nicméně nová kvalifikace ke slovu přijde.

O pořadí na startu Velkých cen se bude rozhodovat po způsobu vyřazovacího závodu, z něhož v devadesátisekundových intervalech odpadne vždy nejpomalejší jezdec. Na změně se dohodly strategická skupina a komise formule 1.

Kvalifikace bude dál rozdělena do tří částí. V té první bude ve hře všech 22 jezdců, ale po uplynutí sedmi minut a pak po každých 90 sekundách vždy nejpomalejší účastník odpadne. A to do té doby, než zbude 15 vozů. Mezi těmi se pak po pauze stejným způsobem rozhodne o osmi finalistech, eliminace ale začne už od šesté minuty. V závěrečné sekci pro osm nejlepších nastane vylučovací fáze po pěti minutách a potrvá do úplného rozhodnutí.

V současnosti v kvalifikaci rozhodují o pořadí až konečné časy. Silné stáje tak mnohdy šetří pneumatiky a vozy tím, že se o rychlá kola pokoušejí až v závěru jednotlivých částí kvalifikace. Nový systém by měl přinést zajímavější podívanou.

Reklama

Související témata: