Hlavní obsah

Pešek bude hájit vedení na trati, kde už dvakrát upadl

LE MANS

Hájení pozice lídra mistrovství světa před smečkou pronásledovatelů čeká o nadcházejícím víkendu na okruhu v Le Mans motocyklového závodníka Lukáše Peška. Tovární jezdec týmu Derbi bude současně bojovat s nepřízní osudu, v posledních dvou závodech ve Francii totiž upadl.

Článek

Jednadvacetiletého Peška čeká po dvou týdnech další premiéra - poté, co v minulé Grand Prix v Číně dosáhl životního vítězství, ve Francii bude poprvé v životě startovat v roli lídra šampionátu. Letos chyběl na stupních pro trio nejlepších jen v Turecku, kde byl šestý, triumf v Šanghaji předznamenaly třetí místo v zahajovacím závodě v Kataru a následné druhé místo v katalánské GP v Jerezu, kde jej v cílové rovince předstihl o nicotných 14 tisícin sekundy Talmacsi.

Pešek své současné postavení v pořadí nepřeceňuje a každý medailový úspěch včetně toho zlatého z Číny považuje zatím "jen" za postupné kroky ke splnění životního snu, kterým je v budoucnu titul. "Je to další malý krůček ke splnění největšího snu. Co se ale týká letošní sezóny, tak tam je pořád cílem první trojka. Po čtyřech závodech jsem sice první, ale na konci sezóny můžu být klidně patnáctý," říkal Pešek po návratu z Číny.

Maximem zatím 14. místo 

V Le Mans zažil Pešek v minulých dvou letech velké zklamání, protože ani jednou nedojel do cíle. Předloni po startu z druhé řady skončil na zemi v sedmém kole, před rokem byl v kvalifikaci dokonce třetí, ale v závodě vydržel pouhá dvě kola. Jeho maximem ve Francii tak zůstává 14. místo z roku 2004.

V silnějších dvěstěpadesátkách bude pozici lídra hájit vítěz tří letošních závodů Jorge Lorenzo ze Španělska na aprilii a motocykl stejné značky bude sedlat i Karel Abraham, který dosud vybojoval pět bodů. Tři ze čtyř závodů vyhrál i vedoucí muž královské třídy MotoGP Casey Stoner z Austrálie na ducati, jehož snahou bude opět udržet za zády dotírajícího Valentina Rossiho, sedminásobného mistra světa z Itálie a hvězdu týmu Yamaha.

V pátek jsou na programu první kvalifikační jízdy, o pořadí na startu nedělního závodu rozhodnou ale až sobotní časy.

Reklama

Související témata: