Hlavní obsah

K létu opět patří bitva plošinářů

PRAHA

Souboj gigantů mají i v tomto létě na dosah domácí plochodrážní příznivci. Pražská Markéta už pojedenácté v řadě přivítá hvězdnou sestavu aktérů Grand Prix, to vůbec nejlepší, co ve světě levotočivých zatáček je. Už teď na pražském oválu vše směřuje k 28. červenci, datu konání šestého závodu prestižního seriálu.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto.

Článek

Lákají na něj i slibné výsledky českých jezdců. Budou v akci, i když pro letošek si stabilní účast mezi nejlepšími nikdo nevyjel. Divokou kartu od pořadatelů má Luboš Tomíček, stále více zářící hvězdička slavného plochodrážního rodu.

„Náš návrh ještě není potvrzen ze strany promotéra seriálu, ale není důvod nic měnit, zvláště když to Lubošovi jezdí dobře,“ připomíná šéf pražské GP Petr Ondrašík úspěšné tažení českého mladíka juniorským světovým šampionátem a hlavně kvalifikací o účast v příštím ročníku GP. Společně s Lukášem Drymlem si o víkendu zajistil start už v zářijovém kvalifikačním finále v dánském Vojensu. „Postoupil i přes zdravotní problémy, ještě den před závodem mu v nemocnici rovnali krční páteř,“ podotýká Ondrašík.

Definitivně pryč je doba protřelých domácích matadorů. Antonín Kasper již dříve skončil se závoděním a loni zemřel na rakovinu, Bohumil Brhel u toho bude už jen jako rádce a pomocník Matěje Kůse, dalšího domácího mladíka, který společně s Josefem Francem obsadí pozice náhradníků pro boje s největšími hvězdami.

Z nich momentálně průběžné klasifikaci vládne divoce jezdící Dán Nicki Pedersen. Sesadit ho z pomyslného trůnu je připraveno celé hejno pronásledovatelů: zatím druhý Australan Leigh Adams či Američan Greg Hancock a Dán Hans Andersen. Zářivou formu zatím jen hledá Jason Crump, australský obhájce titulu.

Možnost získat lístky s mimořádnou slevou mají domácí fandové dnes večer na závodě II. polské ligy, mezinárodní soutěže, do níž letos vstoupil i AK Markéta. Při bitvě s lotyšským Daugavpilsem budou v prodeji lístky na sezení při GP za cenu k stání do nově otevřeného sektoru tribun. „Ale chystáme řadu dalších akcí pro domácí fandy, autogramiády, motorkáři se můžou těšit na reprízu loni vydařené Spanilé jízdy z centra Prahy na Markétu,“ dodává Ondrašík.

Reklama