Hlavní obsah

Pešek: Věřil jsem, že útok v posledním kole vyjde

Český motocyklista Lukáš Pešek zažil na brněnském Masarykově okruhu víkend plný výkyvů. V páteční úvodní části kvalifikace obsadil první příčku, v sobotním druhém dílu klesl kvůli pádu až na pátou pozici. Po nepovedeném startu nedělního závodu se dokonce propadl až na desáté místo, ale díky brilantnímu manévru v posledním kole nakonec dojel před nadšenými fanoušky třetí. "Ta úžasná divácká podpora mě ohromně nabudila," děkoval na dálku za pomoc Pešek.

Článek

Co vám proběhlo hlavou, když jste projel třetí cílem?

Dostavila se obrovská úleva i radost, ale k tomu třetímu místu mi ohromně pomohli diváci, kteří udělali fantastickou atmosféru. Chtěl jsem letos v Brně za každou cenu dojet, což se mi v minulosti nedařilo a je super, že jsem se zrovna doma dostal zase na stupně vítězů.

Vypadáte, že máte z 3. místa na domácí trati větší radost než při květnovém prvenství v Číně?

Hodně si to užívám. Vím, že lidi sem přijeli hlavně kvůli mně a já je nechtěl zklamat. Letošní sezóna mi tak splnila už druhé přání, po vysněném vítězství přišel konečně i úspěch v Brně a hodně za něj vděčím lidem. Ta úžasná divácká podpora mě ohromně nabudila.

Českým fanouškům jste nezapomněl poděkovat...

Plánoval jsem si, že při čestném kole zastavím u tribuny C, kde byl největší kotel červených triček. Byl jsem z nich tak nadšený, že jsem do hlediště hodil rukavice i helmu, a to jsem si ještě při tom lezení na plot propíchnul stehno, ale v té euforii jsem bolest ani nevnímal.

Závod ale pro vás nezačal dobře, proč tak špatný start?

Zřejmě jsem byl až moc nervózní a na roštu zahltil spojku, ten začátek se mi opravdu moc nepovedl. Psychicky mi to zrovna nepřidalo, naštěstí jsem potom dokázal jet agresivně a brzy se dostal dopředu. To, jak jsem dotáhl špičku, mi vyloženě dobilo baterky. Prakticky celý závod se mi jelo dobře, neudělal jsem žádnou chybu.

Jakou jste ve vedoucí skupině volil taktiku?

Držel jsem se raději vzadu a nad případným útokem se snažil přemýšlet. Rozhodně jsem se nechtěl rvát dopředu za každou cenu. Po Gadeově pádu se vedoucí skupina zmenšila, to mi nahrálo. Talmacsi ten útok těsně před koncem rozhodně nečekal, ale já věděl, že jsem si tam našel lepší stopu a věřil jsem si, že v posledním kole mi to vyjde.

Neměl jste obavy, že motocykl nebude po pádu v sobotní kvalifikaci v pořádku?

Musím poděkovat mechanikům, že dali přes noc motorku dohromady. Na náhradním stroji bych si nebyl tak jistý.

Nakonec jste ani pro závod neměl přilbu v českých barvách, jak jste chtěl...

Teď už to nevadí a možná mi štěstí přinesl čerstvý sestřih, který byl vlastně trestem za tu nepovedenou sobotní část kvalifikace. Přítelkyně říkala, že mě ostříhá na ježka a mně se to zalíbilo.

Co vám stihl před startem říci Jaromír Jágr, jenž byl VIP hostem na startovním roštu?

Přišel mi podat ruku, popřál štěstí a víc mě nechtěl rozptylovat. Já si toho jeho zájmu vážím, vždyť je to nejpopulárnější český sportovec.

Kdo byl prvním gratulantem po závodě?

Bráška Kája hned na trati. Registroval jsem, že jsme mu těsně před koncem dali kolo, ale on se při tom předjetí zachoval nesmírně profesionálně, když celé skupině v čele bleskově uhnul. Společně jsme se pak mohli radovat z povedeného závodu.

Jak bude vypadat oslava?

Teď ze mne spadlo všechno napětí, posedím s přáteli a možná zůstanu v Brně až do pondělí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.