Hlavní obsah

Američtí motokrosaři doma obhájili titul, Češi jsou sedmnáctí

BUDDS CREEK

Američtí jezdci naprosto ovládli Motokros národů a stali se poosmnácté v historii mistry světa. Obhájci prvenství triumfovali na domácí trati v Budds Creek v Marylandu ve všech třech jízdách a do konečného hodnocení se jim ještě započítaly body za jedno druhé a třetí místo. Český tým ve složení Michal Kadleček, Jiří Čepelák, Jan Brabec obsadil v konkurenci dvaceti družstev ve finále sedmnáctou pozici.

Foto: Yamaha Racing

Stefan Everts - Ilustrační foto

Článek

Domácím hrdinou se stal vítěz dvou jízd a národní šampion Ryan Villopoto, který se podílel i na loňském titulu. Zbývající triumf přidal s kariérou se loučící kapitán týmu Ricky Carmichael, který byl také jednou třetí. Tim Ferry, který v Motokrosu národů zaskočil za zraněného Jamese Stewarta, v poslední jízdě prohrál pouze s Carmichaelem a do celkové klasifikace se nepočítalo jeho čtvrté místo z druhé rozjížďky, které bylo nejhorším americkým výsledkem dne. Stříbro vybojovali s velkým odstupem Francouzi, za nimi o jediný bod třetí skončili Belgičané s mistrem světa královské třídy MX1 Stevem Ramonem.

Čeští jezdci uspěli v sobotní kvalifikaci, v níž uvízlo 11 zemí včetně favorizovaného Nového Zélandu, který nemohl spoléhat na zraněného Joshuu Coppinse a v tréninku přišel po těžkých pádech i o Bena Townleyho a Daryla Hurleyho. V závodě Češi těsně nezopakovali 16. místo z kvalifikace i z loňského roku, když o bod prohráli s Brazilci. Nejlepšího výsledku dosáhl v poslední jízdě 24. místem Kadleček, jenž svůj předchozí start nedokončil. Čepelák přidal dvě 25. příčky a Brabec byl dvakrát devětadvacátý.

Výsledky Motokrosu národů:
Celkové pořadí: 1. USA (Villopoto, Carmichael, Ferry) 8, 2. Francie (S. Pourcel, Aubin, Renet) 34, 3. Belgie (Ramon, Van Horebeek, De Dycker) 35, 4. Itálie 57, 5. Británie 63, 6. Španělsko 68, ...17. ČR (Kadleček, Čepelák, Brabec) 132.
1. jízda (MX1+MX2): 1. Villopoto (USA/Kawasaki), 2. Reed (Austr./Yamaha), 3. Carmichael (USA/Suzuki), ...25. Čepelák (ČR/KTM), 29. Brabec (ČR/Honda)
2. jízda (MX2+open): 1. Villopoto, 2. De Dycker (Belg./Honda), 3. Searle (Brit./KTM), ...29. Brabec, 35. Kadleček (ČR/Honda) nedokončil.
3. jízda (MX1+open): 1. Carmichael, 2. Ferry (USA/Kawasaki), 3. Langston (JAR), ...24. Kadleček, 25. Čepelák.

Reklama