Hlavní obsah

Pešek: Zbytek sezóny bude hop nebo trop

PRAHA

Až na šestou příčku průběžného pořadí mistrovství světa silničních motocyklů se po nepovedeném nedělním závodu v Motegi propadl Lukáš Pešek. Český závodník sice i přes dva pády dojel na bodovaném dvanáctém místě a náskok průběžně třetího Japonce Kojamy stáhl o dva body, předstihli jej ale Italové Pasini a Corsi. „Šance stále je,“ nevzdává se Pešek vysněného umístění v konečném pořadí.

Článek

Závod v Japonsku poznamenal déšť, podle Peška byli ale závodníci na změnu počasí připraveni. „Už od středy hlásili na neděli déšť, i když podle původních odhadů měli jet na mokru až závodníci vyšších kubatur. Nakonec bylo mokro i při závodu stopětadvacítek, ale žádný stres to nebyl,“ vrátil se Pešek k podmínkám v Motegi při středečním setkání s novináři.

Jednadvacetiletý jezdec do závodu neodstartoval ideálně, při těsném duelu s jedním ze soupeřů musel zpomalit a od začátku doháněl ztrátu. „Jel jsem na hraně a mé snažení bohužel zastavil pád. Když ale bojujete s pěti závodníky, tak musíte riskovat,“ má jasno Pešek, který po karambolu naskočil znovu na motocykl a pokračoval ve stíhací jízdě. „Měl jsem zabahněné plexisklo, jel jsem skoro poslepu. Navíc se mi ohnula páčka od přední brzdy, rázné bouchnutí to ale spravilo,“ líčil.

Naději na lepší umístění nakonec zastavil v Motegi druhý pád. Stejně jako v prvním případě se ale Pešek vrátil do sedla a závod dokončil. „Dvakrát spadnout a ještě dojet, to se mi naposledy povedlo při mém prvním závodu na minibikách. To jsem upadl třikrát a dojel jsem druhý,“ usmál se při vzpomínce na krušné začátky.

O údajné dohodě s týmem Elit neví 

Tři závody před koncem sezóny ztrácí na třetí příčku, která je v letošní sezóně jeho cílem, dvacet bodů. Boj o bronzový stupínek je ale hodně vyostřený, kromě Peška, Kojamy a obou Italů si na něj brousí zuby i Španěl Gadea. „Šance stále je, ale tlačí se nás tam pět. Bude to hodně o štěstí. Každý pojede hop nebo trop. Být v konečném pořadí třetí nebo čtvrtý je velký rozdíl,“ uvědomuje si Pešek.

Od výsledku českého závodníka ve finále sezóny se bude odvíjet také jeho další budoucnost. Pešek chce přejít do silnější kubatury, místo ve dvěstěpadesátkách ale zatím nemá jisté. O proklamované dohodě s českým týmem Elit, za který letos jezdí ve čtvrtlitrech Švýcar Lüthi, prý nic neví.

„Žádné vyjádření jsem neviděl. Budoucnost mi v hlavě neleží, to řeší můj manažer. Samozřejmě, že bych chtěl mít jistotu, chci do dvěstěpadesátek, ale když nebude zbytí, tak pojedu ještě stopětadvacítky,“ prohlásil s tím, že ze strany týmu Valsir Seedorf tlak necítí. „V týmu je zdravá atmosféra, samozřejmě že chceme být všichni co nejvýš,“ dodal.

Další boj o světové body jej čeká v polovině října v Austrálii a hned o týden později v Malajsii. „Na Phillip Island se moc těším, je to jedna z nejhezčích tratí v seriálu. To se nedá říct o Sepangu, kde je hodně široká trať, zatáčky nemají tvar. Navíc to horko a vysoká vlhkost. V uplynulých jsem tam letech nenašel ideální stopu a tempo, ale snad to letos zlomím,“ uzavřel s nadějí v hlase. Závěr letošní sezóny se odehraje o prvním listopadovém víkendu při Velké ceně Valencie.

Reklama