Hlavní obsah

Mladý dravec Šitera na Markétě vystrčil hvězdu ze stupňů

PRAHA

V posledním kole Filip Šitera odvážně zamanévroval, dostal se před slavného soupeře a vybojoval v pondělí třetí místo v 39. Tomíčkově memoriálu plochodrážníků v Praze na Markétě. Ze stupňů vystrčil Dána Hanse Andersena.

Článek

"Trošku se mu to nelíbilo, ale vyjasnili jsme si to,“ usmíval se český hrdina závodu, v němž v pondělí triumfoval Polák Grzegorz Walasek před Maďarem Matejem Ferjanem, jimž se nejlépe povedl start finálové jízdy. Šitera stačil zaútočit jen na Dána, který coby hvězda klání nahrazoval nakonec absentujícího krajana Pedersena či Američana Hancocka. Ti se šetřili na finále Grand prix v Gelsenkirchenu.

"Jednou mě Hans v závodě porazil, ale v důležitější jízdě jsem mu to vrátil,“ liboval si mladý český dravec, pokračovatel slavného plochodrážního rodu Vernerů. „Děda Míla mě všude tahal s sebou, líbilo se mi to a tak jsem to zkusil,“ vzpomínal mladík na počátky závodění ve Mšeně. Letos už skončil třetí v ME do 19 let a vyhrál sobotní juniorskou Zlatou stuhu v Pardubicích. Zlatá přilba mu nevyšla, skončil ve čtvrtfinále. Prosadil se ale na Markétě. "Je to cenné bylo tu letos hodně kvalitních jezdců,“ pravil a těšilo ho, že mu pomáhá bývalý úspěšný plošinář Bohumil Brhel, který se právě před včerejším závodem slavnostně rozloučil po sérii zraněních s kariérou. "Připravoval motor. Výborně! Moc mu děkuju,“ dodal Šitera.

Výsledky 39. Tomíčkova memoriálu plochodrážníků
1. Walasek (Pol.), 2. Ferjan (Maď.), 3. Šitera (ČR), 4. Andersen (Dán.), 5. Rymel, 8. Kůs, 11. Tomíček, 12. Franc (všichni ČR).

Reklama