Hlavní obsah

Abraham je se vstupem do sezony spokojen jen napůl

BRNO

Po třech závodech mistrovství světa silničních motocyklů má osmnáctiletý brněnský jezdec Karel Abraham na kontě 12 bodů, stejně jako další Čech ve třídě do 250 ccm Lukáš Pešek. Loni celkově šestnáctý jezdec šampionátu Abraham není se vstupem do své druhé sezony v kategorii čtvrtlitrů plně spokojen, i když začátek mu vyšel.

Článek

V Kataru obsadil sedmé místo, v dalším závodě ale zapracovala smůla. V tréninku před Velkou cenou Španělska na okruhu v Jerezu upadl a zlomil si kůstky na ruce i na noze. Navzdory těmto handicapům vybojoval další body za 13. místo.

S posledním vystoupením v Estorilu, kde skončil šestnáctý a vyšel bodově naprázdno, nebyl Abraham spokojen vůbec. "Mám na to, abych dojížděl okolo desátého místa. V závodě jsem měl problémy, motor vytáčel maximálně 12 500 otáček a na rovinkách jsem na soupeře ztrácel. Jinak bych určitě dojel lépe," vrátil se dnes Abraham v rozhovoru pro k minulému startu.

Abraham bojoval i s angínovým onemocněním

V Estorilu ho předčili i Ital Federico Sandi a Ir Eugene Laverty. "Konkrétně tyto jezdce porážím, nejezdím s nimi v závodě ve skupině," dodal Abraham, který vedle zlomenin bojoval od začátku roku i s vleklým angínovým onemocněním.

Od letošní sezóny má ve třídě do 250 ccm i českého konkurenta Peška. "Všechny jezdce beru jako mé soupeře. Pochopitelně ale Lukáše sleduji o něco více než ostatní. Netajím se tím, že patří k dalším jezdcům, které chci porazit. Určitě je ale pro české příznivce motorismu zajímavější, že jsou v této třídě dva čeští závodníci, kteří spolu bojují," uvedl Abraham.

Za deset dnů bude mistrovství světa pokračovat čtvrtým dílem v Číně. Před rokem na okruhu v Šanghaji Abraham po problémech s motocyklem předčasně odstoupil. "Byla to velká smůla, zadíral se mi motor. Po zastavení v depu jsem sice ještě jedno kolo pokračoval, dále už to však nešlo," řekl.

Okruh v Šanghaji je náročný

Do Číny se ale těší. "I když okruh v Šanghaji je hodně náročný, zejména první pasáž se třemi zatáčkami není jednoduchá a hodně jezdce zpomaluje," nastínil úskalí příštího závodu.

V závodní přestávce Abraham doléčil jak angínu, tak i zlomeniny, takže mohl trénovat kondici. Hodně času strávil také ve škole. Vedle závodění zvládá i studium třetího ročníku gymnázia, v příštím roce by společně se spolužáky rád zamířil k maturitě. "Nyní jsem ale musel hodně dohánět, psal jsem hodně písemek. V červnu na mě čeká hodně nabitý program, školu bych si ale nerad o další rok prodlužoval," uvedl Abraham.

Reklama