Hlavní obsah

Zraněný plošinář Simota je v pořádku a ve středu asi půjde domů

PARDUBICE

Vážné zranění krční páteře Zdeňka Simoty by nemělo mít trvalé následky a plochodrážní jezdec by mohl být už ve středu propuštěn do domácího léčení. V rozhovoru pro ČTK to prohlásil lékař neurochirurgického oddělení pardubické nemocnice Tomáš Brož, který jezdce v pondělí operoval. Plzeňský závodník se zranil minulý týden při hromadném pádu v maďarském Miškolci, kde startoval v barvách Lodže v utkání druhé polské ligy.

Článek

Simota, který v neděli oslavil v nemocnici třiadvacáté narozeniny, podstoupil o víkendu pětihodinový zákrok, při kterém lékaři spravili zlomený první a druhý krční obratel. "Měl poraněny i vazy mezi obratli a krevní výron tlačil na míchu. Zranění to byla velice závažná a pacient měl velké štěstí, že to přestál," prohlásil Brož, který operoval v roce 2003 také dalšího plochodrážního jezdce Mariána Jirouta, který při autonehodě utrpěl podobné zranění krčních obratlů.

Zranění podle lékaře s největší pravděpodobností nebude mít trvalé následky. "Podle toho, jak se jeho stav vyvíjí, se domnívám, že by trvalé následky mít neměl," prohlásil Brož. "Hybnost je zachovaná na všech končetinách," ujistil. Simota má už pouze límcem zafixovaný krk a dokonce už vstal a šel po svých. "Já si myslím, že tak maximálně den tady zůstane a pustíme ho domů," dodal lékař.

Reklama