Hlavní obsah

Formule 1 na písku připravena v Mariánských Lázních

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

První ze čtyř závodů letošního Finále MS na dlouhé ploché dráze je připraven v sobotu odpoledne odstartovat v Mariánských Lázních. Finálový závod mistrovství světa se na ideálním okruhu dlouhém 1003 m v Mariánkách pojede po dlouhých deseti letech a již poosmé v historii.

Článek

První závodníci už v pátek odpoledne do západočeského lázeňského města dorazili. Jejich první cesta vedla pochopitelně na plochodrážní stadión, kde probíhaly poslední přípravy. Jeho dráha je již perfektně připravena. Pořadatelé už loni na ni navezli 40 tun speciálního písku.

O plochodrážních jezdcích se říká, že to jsou jedni z nejšílenějších závodníků na dvou kolech pod sluncem. Motoristická Formule 1 na písku v Mariánských Lázních očekává tvrdý boj světové plochodrážní elity.

K favoritům sobotního závodu MS patří bezesportu německý jezdec Gerd Riss, největší hvězda startovní listiny. Šestinásobný světový šampión a držitel jedenácti medailí FIM vstupuje letos již do svého 23. světového finále na dlouhé dráze.

České barvy budou reprezentovat  Richard Wolff, Pavel Ondrašík, Zdeněk Scheiderwind, Karel Kadlec a Antonín Klatovský.

Z rychlosti 180 km/h bez brzd do zatáček

Na pátek večer měli závodníci připraveno slavnostní zahájení v mariánskolázeňském hotelu Cristal Palace. Na trať sobotního závodu je přivezou přátelé motoristického sportu na motorkách s třemi koly, tzv. trikech. Má jich být čtyřicet, což je nejvyšší počet, kdy budou k vidění takto pohromadě v ČR.

„Tenhle sport možná v dnešní době není na výsluní popularity, ale mnoho z nás si závody z let dávno i nedávno minulých dobře pamatuje. Proč jsou ti kluci šílení? Návštěvníci MS v Mariánkách budou vesměs všichni řidiči, a tak si dovedou snadno představit jízdu rychlostí 180 km/h. Tak přesně této rychlosti dosahují na rovinkách dráhy v Mariánských Lázních špičkoví závodníci. Po rovince je však čeká zatáčka a jejich stroje nemají brzdy,“ přibližuje atmosféru sobotních závodů Martin Čepela, jeden z hlavních organizátorů mariánskolázeňského MS.

Reklama

Související témata: