Hlavní obsah

Mladíka Piláta nadchla pozvánka na freestylový svátek do Madridu

PRAHA

Český freestylový motokrosař Petr Pilát se v pátek dočká druhého letošního startu v prestižním seriálu Red Bull X-Fighters. Sedmnáctiletý jezdec, který před třemi lety jako nejmladší freestylista na světě předvedl v Praze salto vzad, se představí v Madridu ve čtvrtém podniku šestidílného seriálu. Show v býčí aréně je považována za vrchol celého šampionátu, i když tentokrát jej neuzavírá.

Článek

"Když jsem se dozvěděl, že jsem do Madridu pozvaný, měl jsem z toho druhé Vánoce. Hrozně jsem si přál tam startovat a už se těším," řekl Pilát na úterním neformálním setkání s novináři v Praze. Komplikací nebyla ani plánovaná rodinná dovolená. "Měli jsme jet na čtrnáct dní do Itálie. Mamka ale musela couvnout, zkrátili jsme to. Vzala to v pohodě. I ona je ráda, že jsem pozvánku dostal. Ví, co to pro mě znamená," uvedl Pilát, jenž se do Itálie vydá s rodiči v sobotu, hned po svém návratu ze Španělska.

V Madridu jej čeká druhý start v X-Fighters, v dubnu už se představil v Mexiku. "Bylo to tam super. S tím, co jsem tam předvedl, jsem byl celkem spokojený, ale viděl jsem ve své jízdě chyby. Proto jsem teď tvrdě trénoval a makal na sobě," uvedl. Zaměřil se hlavně na dynamiku, rychlost a kombinace na motocyklu s "koly dolů". "Není to jen o saltech. V Mexiku všichni odskákali sedm skoků, já jen šest," vysvětloval důvody úprav své jízdy.

Při tréninku měl hrůzostrašný pád

V sobotu o vysněný start málem přišel, protože při tréninku doma v Čerčanech měl hrůzostrašný pád. "Nedotočil jsem obyčejné salto. To nechápu," kroutil hlavou nad svou chybou. Výsledkem je řada odřenin, naraženin a spálenin. "Měl jsem štěstí, že to dopadlo jen takhle. Motorka mě přibila k zemi. Táta se dost vylekal," přiznal Pilát. K lékaři nakonec ani nešel. "Mamka mě dala doma dohromady," uvedl.

Teď už ale na bolest nemyslí a těší do do Madridu. Tamní závod má své neopakovatelné kouzlo a mezi jezdci je velmi prestižní. "Ani nevím, proč to tak je. V Mexiku to bylo také krásné, ale Madrid je něco víc. Je to tam prostě paráda," rozplýval se nejmladší účastník akce, jehož čeká letos ještě jeden start v seriálu. V polovině srpna by neměl chybět v německém Wuppertalu.

Reklama