Hlavní obsah

Smrž byl v Brně senzačně nejrychlejší v rekordu trati

BRNO

Vyhrál s převahou téměř půl vteřiny. Jakub Smrž se v Brně postaral o prvotřídní senzaci, když zajel nejrychlejší čas kvalifikace na zítřejší devátý díl MS superbiků.

Článek

„Perfektně se mi povedlo využít okamžiku volné trati, měl jsem čisto před sebou i za sebou. Jízda se blížila takřka ideálu,“ líčil Smrž. Časem 1:59,125 přepsal i rekord Masarykova okruhu pro kategorii superbike, přičemž loňské maximum Japonce Hagy zlepšil o 478 tisícin sekundy. „Nový asfaltový povrch trať asi trochu zrychlil. Mojí výhodou bylo několik testovacích kol, které jsem si tady na rozdíl od soupeřů už dřív odjel.“

Šampionát produkčních motocyklů jezdí 25letý Smrž druhým rokem, triumfu a výrazného zrychlení v Brně si cenil. „Mám velikou radost, ale zase nepřeceňuji výsledek prvního dne. S ničím dopředu jsem nepočítal. Nemyslím však, že bych si na sebe ušil bič, spíš se mi jen potvrzuje trend zlepšování a mohu klidně spát,“ uvedl Smrž.

Smrž: Mé výkony jdou nahoru a to mě těší

Definitivní postavení v prvních čtyřech řadách startovního roštu ale určí až sobotní tzv. superpole, v němž šestnáct nejlepších z kvalifikace absolvuje postupně jízdu na čas na jedno kolo. „To je velmi ošidné, ale moje výkony jdou stále nahoru a to mě těší. Kdyby se povedlo vyjet první řadu, panovala by hodně velká spokojenost,“ přiznal s tím, že by si na víkend přál teplejší počasí, neboť při nižších teplotách na dráze dost odchází gumy.

V závodě se letos Smrž už dvakrát dostal mezi šest nejlepších. „Právě jízdy v Assenu a Salt Lake City byly zatím nejpovedenější částí sezóny, docela se vydařil i minulý díl v Misanu,“ přiznal a zalitoval pěti nedokončených jízd. „Nebýt toho, mohl jsem už nyní atakovat elitní desítku průběžného pořadí,“ řekl s tím, že doma se musí pokusit o výraznější bodový zisk.

„Žádný konkrétní cíl jsem si pro Brno ale nestanovil, jedu tady vždy pod velkým tlakem a teď budou očekávání ještě větší. Nechci si to ale moc připouštět,“ dodal Smrž. V konkurenci třiceti závodníků vedle něj startují na divokou kartu i další dva Češi Miloš Čihák a Jiří Dražďák, jejich jména figurují až v závěru výsledkové listiny.

Výsledky úvodní části kvalifikace superbiků:
1. Smrž (ČR/Ducati) 1:59,125 (prům. rychlost 163,281 km/hod.), 2. Corser (Austr./Yamaha) 0,368, 3. Bayliss (Austr./Ducati) -0,392, 4. Biaggi (It./Ducati) -0,622, 5. Lanzi (It./Ducati) -0,725, 6. Nieto (Šp./Suzuki) -0,801, 7. Fabrizio (It./Ducati) -0,899, 8. Canepa (It./Ducati) -1,006,... 27. Draždák (Honda) -3,479, 30. Čihák (oba ČR/Suzuki) -5,091.

Reklama

Související témata: