Hlavní obsah

Pešek skončil v kvalifikaci MS motocyklů v Brně na devátém místě

BRNO

Český jezdec Lukáš Pešek obsadil deváté místo v sobotní závěrečné kvalifikaci třídy do 250 ccm před nedělním závodem mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně. Karel Abraham skončil patnáctý. Nejrychlejší čas v jejich kubatuře zajel Ital Marco Simoncelli.

Článek

Ve zbylých dvou třídách ovlivnil sobotní jízdy hustý déšť. Ve "stopětadvacítkách" zůstala pole position v držení loňského mistra světa Maďara Gabora Talmacsiho, protože žádný z jezdců v nepříznivém počasí nepřekonal svoje páteční maximum. Také v MotoGP odstartuje z nejvýhodnější pozice úřadující šampión, sobotní jedinou kvalifikaci královské třídy ovládl Australan Casey Stoner.

Před kvalifikací třídy do 250 ccm hustý déšť ustal, ale trať nestačila oschnout. Přesto se v závěru pětačtyřicetiminutového souboje jezdců s časem výrazně zlepšily podmínky. Všichni jezdci postupně vylepšovali svoje výkony a průběžné pořadí se neustále měnilo. Pešek se pohyboval těsně před koncem na šestém místě, až v posledním okruhu jej překonali ještě Švýcar Thomas Lüthi, Španěl Julian Simon a Japonec Juki Takahaši.

"Šesté místo by bylo určitě lepší, ale přesto jsem s výsledkem spokojen. V závěrečném kole se mi připletli do cesty pomalejší jezdci, kteří mě trochu zbrzdili," uvedl Pešek, jenž se cítil velmi dobře. Také proto, že jej na rozdíl od pátku netrápila drobná porucha na motocyklu. Celou kvalifikaci odjel bez jediného zastavení v boxech. "Pokud bych skončil v závodě do desátého místa, tak rád zopakuji loňskou oslavu," řekl pražský rodák, který před rokem po třetím místě v kubatuře do 125 ccm divákům na tribunách věnoval rukavice a další části oblečení.

V závěru se Abraham propadl

Abraham se jednu chvíli pohyboval na devátém místě, v závěru se ale propadl. "Musel jsem těsně před závěrem na chvíli zastavit v boxech. Už jsem se nestačil zlepšit natolik, abych se dostal výše. Navíc jsem v posledním kole udělal drobnou chybu, která mě stála určitě několik desetin sekundy. Chtěl jsem přidat plyn, ale jak jsem měl mokrou rukavici, tak mi proklouzla páka v ruce. Ale jsem v kontaktu se soupeři a hlavně jsem rád, že jsem dnes nespadl," uvedl Abraham.

Těsně před koncem kvalifikace Simoncelli nezvládl zatáčku a vyjel z trati. Na chvíli jej vystřídal na prvním místě Barbera. Simoncelli se ale v závěru zlepšil a vybojoval šestou pole position v kariéře.

Talmacsiho sobotní nejrychlejší čas byl proti první kvalifikaci o téměř 14 sekund pomalejší. Sedmadvacetiletý Maďar získal pole position poosmé. V Brně byl v trénincích nejrychlejší i loni, v závodě pak skončil čtvrtý.

Z českých jezdců mokrá trať nejvíce vyhovovala Karlu Peškovi, který dosáhl 14. času. Do závodu ale vyjede až z osmé řady. "Všichni jezdili opatrně. Nemělo význam zbytečně riskovat, protože nikdo neměl šanci zlepšit páteční čas. Ale rozhodně jsem rád, že se mi dařilo i na vodě. Talmacsi skončil jen o dvě místa přede mnou," uvedl mladší bratr Lukáše Peška.

Na druhém místě skončil Rossi

Stoner se za hustého deště pohyboval na mokré trati jako ryba ve vodě. Na druhém místě skončil vedoucí jezdec třídy MotoGP Ital Valentino Rossi, který ztratil 1,189 sekundy.

"Podmínky byly velmi obtížné. Měl jsem ale velmi dobře nastavený motocykl a mokrá trať držela stopu. Nečekal jsem, že budu mít tak velký náskok. Nejrychlejší čas jsem zajel hned na začátku kvalifikace, postupně se podmínky horšily a raději jsem neriskoval," řekl Stoner. Pole position vybojoval v Brně stejně jako loni a díky šestnáctému prvenství v kariéře zvýšil své vedení v hodnocení soutěže o nejlepšího jezdce kvalifikací, která se boduje stejně jako mistrovství světa. Australan získal 224 bodů, druhý Rossi má 186 bodů.

Rossi v prostřední části kvalifikace upadl. Po dojetí do boxu se vydal na trénink na druhém stroji, Stonerův čas už ale nepřekonal. "Nevadí, s mým výsledkem jsem v dešti a tvrdých podmínkách spokojen. Podařilo se nám nastavit motocykl i na mokrou trať, závod bude určitě zajímavý," uvedl.

Toselanda motocykl vyhodil ze sedla

Kvalifikace nevyšla třetímu jezdci seriálu Danimu Pedrosovi, který skončil na 12. místě. Španěla trápí poranění zápěstí a stěžoval si, že jej zraněná ruka hodně bolí a omezuje ve výkonu.

Ještě hůře dopadl Brit James Toseland, kterého na rovince motocykl vyhodil ze sedla. Toseland se sice jen trochu potloukl, ale nesplnil kvalifikační limit. Do potřebného času se na mokru nevešel po zranění z americké Laguny Seca ani čtvrtý jezdec průběžného pořadí Španěl Jorge Lorenzo, který bude sledovat nedělní závod pouze jako divák. Na start závodu MotoGP se postaví jen patnáct jezdců, což je historicky nejslabší jezdecké zastoupení v Brně.

Grand Prix České republiky - kvalifikace
Do 125 ccm: 1. Talmacsi (Maď./Aprilia) 2:09,870 (prům. rychlost 149,771 km/h), 2. Terol (Šp./Aprilia) -0,718, 3. Iannone (It./Aprilia) -0,719, 4. Smith (Brit./Aprilia) -0,782, 5. Di Meglio (Fr./Derbi) -0,921, 6. Cortese (Něm./Aprilia) -1,154, 7. Espargaro (Šp./Derbi) -1,160, 8. Corsi (It./Aprilia) -1,357, ...29. K. Pešek -4,163, 36. Šembera -6,039, 38. Prášek (všichni ČR/Aprilia) -6,874, 39. Toušková (ČR/Honda) -8,344.
Do 250 ccm: 1. Simoncelli (It./Gilera) 2:10,723 (prům. rychlost 148,794 km/hod.), 2. Debon (Šp./Aprilia) -0,766, 3. Barbera (Šp./Aprilia) -0,855, 4. Pasini (It./Aprilia) -1,445, 5. Lüthi (Švýc./Aprilia) -2,039, 6. Simon (Šp./KTM) -2,351 -2:13,074, 7. Kallio (Fin./KTM) -2,975, 8. Takahaši (Jap./Honda) -3,221, 9. L. Pešek -3,247, ... 15. Abraham (oba ČR/Aprilia) -4,936.
MotoGP: 1. Stoner (Austr./Ducati) 2:11,657 (prům. rychlost 147,738 km/hod.), 2. Rossi (It./Yamaha) -1,189, 3. Hopkins (USA/Kawasaki) -1,302, 4. Vermeulen (Austr./Suzuki) -1,345, 5. De Angelis (San Marino/Honda) -1,695 6. West (Austr./Kawasaki) -2,407, 7. De Puniet (Fr./Honda) -2,878, 8. Nakano (Jap./Honda) -3,061.

Reklama

Související témata: