Hlavní obsah

VIDEO: Pešek chce jezdit do desítky, v přípravě pomohla i trampolína

PRAHA

Již jen měsíc zbývá do zahájení letošního mistrovství světa silničních motocyklů. Dny a hodiny už netrpělivě odpočítává i Lukáš Pešek, jeden ze dvou českých jezdců ve startovním roštu kubatury do 250 ccm. Po náročné zimní přípravě třiadvacetiletý závodník věří ve stabilní umístění v elitní desítce.

Foto: Sport.cz

Lukáš Pešek (vpravo) kontroluje data při testech ve španělském Jerezu.

Článek

Pešek obětoval přípravě na novou sezónu takřka vše. Po posledním loňském závodu si naordinoval jen týdenní oddych a vzápětí začal pracovat na dalším zlepšení fyzické kondice. „Vedlejší aktivity šly stranou. Dvěstěpadesátka je hodně fyzicky náročná a já cítím, že letošní rok bude hodně důležitý. Chtěl jsem být stoprocentně připravený,“ prohlásil při středečním setkání s novináři.

Český jezdec spolupracuje stejně jako lyžařka Šárka Záhrobská s kondičním trenérem Antonínem Strachem, přípravu si ale zpestřil celou řadou dalších aktivit. „Jsem člověk, který zkusí co může. Jezdil jsem motokros, supermoto, vrhl se na běžky, plaval, hrál squash, skákal na trampolíně. Ta mě naučila vnímat své tělo. Teď už při saltu přesně vím, co se děje. Je to dobré na koncentraci,“ líčil.

Při loňské premiéře ve dvěstěpadesátkách Pešek obsadil celkově 15. místo, letos věří v posun do vyšších sfér. „Cítím se lépe, už vím, do čeho jdu. Mám za sebou skvělou přípravu, nemusel by to být špatný rok,“ přitakal. Stejně jako loni, i letos bude sedlat polotovární aprilii v barvách týmu Auto Kelly - CP Grand Prix Racing. „Motorka je zcela stejná, zlepšení je už jen na mě. Malým handicapem je, že na startovním roštu bude třináct továrních motorek. Když budeme jezdit do desítky, tak to bude velký úspěch,“ upozornil Pešek.

Favorité se nezměnili 

Stejně jako loni odstartuje světový šampionát Velká cena Kataru, letos se ale noční závod v Dauhá jede o měsíc později. „To čekání na start sezóny je už poměrně dlouhé. Na druhou stranu jsem se mohl déle věnovat přípravě,“ komentoval Pešek opožděný úvod sezóny. Na podnik pod umělým osvětlením se nijak zvlášť netěší. „Loni to bylo extrémní. Zima, tma. Někdo to pobere, někdo ne,“ zavzpomínal na loňskou premiéru v silnější kubatuře, kterou po pádu nedokončil.

Letos chce proto v úvodním závodu hlavně projet cílem. „První závod stejně nic nenapoví. Loni jsem spadl z osmého místa. Věděl jsem ale, že se přijede do Jerezu a všechno bude úplně jiné. Pády k motorkám patří stejně jako fauly k fotbalu,“ uvedl.

Před startem sezóny Peška ještě čekají příští týden testy v portugalském Estorilu, poté ve španělském Jerezu oficiální IRTA testy, které se posléze přesunou do Dauhá, kde se 12. dubna jede první letošní závod. Favorité šampionátu se podle českého závodníka nezměnili. „Ital Simoncelli a Španěl Bautista budou zase vpředu. Osobně jsem zvědavý, jestli se k nim dostanu. Za soupeře ale beru všechny jezdce. Je to mistrovství světa a v něm je pětadvacet dobrých závodníků,“ dodal Pešek.

Reklama