Hlavní obsah

Abraham přišel na poslední chvíli o první řadu na Sachsenringu

SACHSENRING

Až v posledních sekundách sobotní kvalifikace přišel Karel Abraham o první řadu pro nedělní start Velké ceny Německa v mistrovství světa silničních motocyklů. Devatenáctiletý český jezdec na aprilii strávil většinu propršené kvalifikace kategorie do 250 ccm na druhé pozici, v závěru ho však zrychlující soupeři odsunuli na páté místo.

Článek

Abraham se sice na Sachsenringu nedočkal svého premiérového startu závodu MS z první řady, i tak si však připsal nejlepší kvalifikační výsledek v kariéře. Že se mu na mokru daří, předvedl brněnský jezdec už v dopoledním volném tréninku, v němž zajel nejrychlejší čas.

Kvalifikaci vyhrál mistr světa Marco Simoncelli z Itálie, jenž se jako jediný dostal pod minutu a 33 sekund. Abrahamovo nejlepší kolo bylo zhruba o půldruhé sekundy pomalejší, na čtvrtého Hirošiho Aojamu ovšem mladý Čech ztratil jen 27 tisícin sekundy.

"Na jednu stranu jsem šťastný, že se mi podařilo zajet zatím nejlepší kvalifikaci ve dvěstěpadesátkách, ale na druhou to mohlo být lepší. První řada byla skutečně na dosah," popsal své rozpolcené pocity Abraham v tiskové zprávě.

"Motorka fungovala, vypadalo to hodně slibně. Jenže krátce po tom, co jsem zajel svůj nejlepší čas a dostal se do vedení, přestala prakticky fungovat přední brzda. Zajel jsem do boxu, mechanici brzdu odvzdušnili, já vyjel na trať a zase to nebrzdilo. Tak jsem zamířil znovu do boxů, další oprava a zase nic. Zatím vůbec nevíme, co se mohlo stát," uvedl Abraham, jenž v závěrečných minutách jel na náhradním motocyklu, jenž však neměl potřebné nastavení a zajeté pneumatiky, takže už svůj čas nevylepšil.

Smolnou kvalifikaci prožil druhý český zástupce ve čtvrtlitrech Lukáš Pešek, jenž v jejím úvodu skončil po kolizi se soupeřem na zemi v ochranné zóně. Kvůli opravě motorky přišel o mnoho drahocenných minut a jeho maximem byl 13. čas, což pro něj znamená čtvrtou řadu na roštu.

"Museli jsme celou motorku opravit a byl jsem tedy dost pod tlakem. Ve finále ten čas, co jsem zajel, je stejný jako loňské maximum na vodě. Pokud bude zítra pršet, není ale startovní pozice tak podstatná," uvedl Pešek.

V královské kategorii MotoGP zajel nejlepší kvalifikační čas lídr šampionátu Valentino Rossi. Slavný Ital na yamaze prolétl svým posledním kolem už po vypršení času za 1:32,520 a o více než půl sekundy porazil svého týmového kolegu Jorgeho Lorenza ze Španělska. V první řadě je na startu doplní australský šampion z roku 2008 Casey Stoner s ducati.

V nejslabší třídě do 125 ccm odstartuje z konce páté řady český nováček Lukáš Šembera na aprilii, jenž obsadil v kvalifikaci 20. místo. Na nejrychlejšího Španěla Juliána Simóna ztratil téměř čtyři sekundy.

Kvalifikace na GP Německa, devátý závod MS silničních motocyklů na Sachsenringu:
Do 125 ccm: 1. Simón (Šp./Aprilia) 1:38,671, 2. Smith (Brit./Aprilia) -1,015, 3. Márquez (Šp./KTM) -1,339, 4. Schrötter (Něm./Honda) -1,815, 5. Terol (Šp./Aprilia) -1,821, 6. Masbou (Fr./Aprilia) -1,993, ...20. Šembera (ČR/Aprilia) -3,861.
Do 250 ccm: 1. Simoncelli (It./Gilera) 1:32,962, 2. Barberá -0,143, 3. Bautista (oba Šp./Aprilia) -1,284, 4. Aojama (Jap./Honda) -1,323, 5. Abraham (ČR/Aprilia) -1,350, 6. Pasini (It./Aprilia) -1,371, ...13. Pešek (ČR/Aprilia) -2,465.
MotoGP: 1. Rossi (It./Yamaha) 1:32,520, 2. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,640, 3. Stoner (Austr./Ducati) -1,239, 4. Hayden (USA/Ducati) -1,884, 5. De Angelis (San Mar./Honda) -1,970, 6. De Puniet (Fr./Honda) -2,044.

Reklama

Související témata: