Hlavní obsah

Smrž po pádu v superpole musí v Brně startovat ze třetí řady

BRNO

Pád ve druhé ze tří části sobotního kvalifikačního superpole umožnil Jakubu Smržovi zajet na náhradním stroji jen jediné rychlé kolo a čas 2:00,192 min stačil pouze na 12. místo. Do obou nedělních jízd MS superbiků na Masarykově okruhu tak bude český motocyklista startovat ze třetí řady. Pole position si letos už podeváté vyjel Američan Ben Spies.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český jezdec Jakub Smrž na brněnském Masarykově okruhu

Článek

Smrž byl v depu už smířen s tím, že mu domácí závod v Brně mu přinesl druhý nejhorší kvalifikační výsledek roku, jen v květnu v Monze skončil hůř. „Tam jsem stál dokonce až v páté řadě. Ani start z dvanáctého místa není nic z čeho bych měl být nadšením vyhazovat čepici do vzduchu, pozitivní je ale trend zlepšování během celého závodního víkendu tady na Masarykově okruhu, který mi zrovna nesedí,“ tvrdil český jezdec, pro nějž není ani snadné udržet v Brně koncentraci.

„Nemám tady tolik klidu jako jinde. Jsem moc rád za velkou diváckou podporu, ale ten tlak domácího prostředí i spousta společenských povinností kolem je na mně znát. Skoro se tu celý den nezastavím,“ líčil Smrž, jenž  ale po ranní úpravě motocyklu dokázal při druhém měřeném tréninku s novým motorem o vteřinu zrychlit. Lepší čas než Smrž předvedl v sobotu dopoledne jen Spies a při prvním dílu superpole pak 26letý český jezdec objel Masarykův okruh dokonce pod hranici dvou minut.

Vypadalo to, že by v den svého svátku mohl reálně pomýšlet na pozici v první řadě roštu. „Určitě jsem na ni měl a škoda, že to nevyšlo, jenže superpole je vždy trochu hop nebo trop a pády k závodění prostě patří,“ líčil Smrž, jenž nehodou ve druhé kvalifikační dvanáctiminutovce pohřbil slibné vyhlídky.

„Byl jsem tam příliš rychlý do čtvrté zatáčky, moc si přibrzdil a uklouzlo mi přední kolo. Spěchal jsem pro náhradní motocykl, ale po tom pádu byla pryč šance dostat se mezi osm nejlepších, kteří šli i do poslední části superpole. Závodní stroj ale dají mechanici do neděle určitě do pořádku, jsou tam jen pomačkané plechy, ohnutá řidítka a stupačky. Obě závodní jízdy jsou pak dlouhé, na dvacet kol a může se v nich stát cokoli. Pokud nachystáme dobrou spojku, mohl by se povést i dobrý start i z té třetí řady,“ uvažoval Smrž.

Dokonce až ze čtvrté řady roštu bude po 14. místě v superpole vyrážet lídr šampionátu Japonec Haga. Jeho největší pronásledovatelé v průběžném pořadí, Spies a Fabrizio naopak stojí na prvních dvou pozicích roštu. Na divokou kartu v brněnském desátém dílu šampionátu účinkující Miloš Čihák zůstal i po sobotním měřeném tréninku na 28. příčce a do superpole vyhrazeného dvaceti nejlepším se nekvalifikoval. Nicméně do závodu odstartuje jako poslední ze sedmé řady.

Výsledky kvalifikačního superpole:
1. Spies (USA, Yamaha) 1:58,868 min, 2. Fabrizio (It., Ducati) +0,082 s, 3. Biaggi (It., Aprilia) +0,187, 4. Rea (Brit., Honda) +0,872, 5. Byrne (Brit., Ducati) +0,919, 6. Corser (Austr., BMW) +1,178,...12. J. Smrž (ČR, Ducati) +1,291.
První jízda brněnského závodu MS superbiků startuje v neděli ve 12 h, druhá v 15.30 h.

Reklama