Hlavní obsah

Biaggimu Brno svědčí, superbikovému triumfu ale nemohl uvěřit

BRNO

Dva roky čekal na další vítězství v mistrovství světa superbiků a pro Maxe Biaggiho je téměř symbolické, že přišlo v Brně. Na tamní trati s náročným profilem se osmatřicetiletý Ital cítí jako ryba ve vodě.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ital Max Biaggi na brněnském Masarykově okruhu

Článek

„Mám hodně důvodů, proč Brno milovat. Sedí mi rytmus členité brněnské tratě i všechny její hodně podobné zatáčky. Zřejmě tady máte i dobré klima,“ usmívá se Biaggi, jenž během šestnácti let své kariéry vyhrál na Masarykově okruhu včetně závodů mistrovství světa silničních motocyklů už podeváté.

„Nemůžu tomu ani uvěřit, ale fantasticky se mi tady daří. Vyhrál jsem v Brně už na motorkách různých značek a kubatur, teď se poprvé povedlo uspět i se superbikovou aprilií,“ libuje si Biaggi. Zatímco jeho vděční fanoušci pod pódiem skandovali „Grande, grande Max“, nadšený jezdec dělal silácká gesta.

„Už minule v Doningtonu to vyšlo na stupně, teď to byl ještě výraznější úspěch, který celý tovární tým přesvědčil, že jdeme správným směrem. Brno mi svědčí, věřil jsem si tady i kvůli nedávným testům a během celého závodního víkendu jsem se koncentroval jako nikdy,“ doplňuje Ital, jenž se po triumfu chystal fanoušky potěšit jízdou na zadním kole, ale nakonec volil raději bezpečnější čestné kolo s vlajkou v ruce.

„Nejlepší výsledek sezóny beru jako důkaz, že ještě nejsem na superbiky starý, i když Spies, s nímž jsem se na dráze tak naháněl, teprve začínal chodit, když já měl první schůzku s děvčetem,“ připomene v narážce na o třináct roků mladšího amerického nováčka. „Biaggi jel v Brně opravdu velmi dobře. Bylo znát, že trať velmi dobře zná a umí na ní útočit. Tak rychlý v tomto roce ještě na žádné trati nebyl,“ přizná Spies, jenž v celkové klasifikaci stáhl Hagův náskok na pouhých sedm bodů.

Nejsmutnější nakonec odjížděl z Brna Španěl Xaus, který si v první jízdě zlomil při pádu krček stehenní kosti. Zařadil se tak na superbikovou marodku vedle smolaře sezóny Němce Neukirchnera, který si v květnu v Monze zlomil nohu, a když se po dvou měsících léčení znovu posadil na motorku, při testech v Imole si poranil obratle a musí nosit sádrový krunýř.

Reklama