Hlavní obsah

Na motorkách v Brně opět přes dvě stě tisíc lidí

BRNO

Tribuny brněnského Masarykova okruhu sice opticky nebyly při motocyklové Velké ceně zaplněny tak výrazně jako loni či předloni, přesto podle údajů pořadatelů už třetím rokem po sobě přitáhla největší motoristická akce na českém území téměř více než dvě stě tisíc diváků.

Článek

„Oficiální počet návštěvníků za tři dny konání letošní motocyklové Grand prix zní 217 907, což drží Brno mezi nejatraktivnějšími závody celého seriálu. Jen v neděli jsme registrovali 138 tisíc diváků,“ uvedla ředitelka okruhu Ivana Ulmanová s tím, že rekordní zůstává rok 2007, kdy do Brna na šampionát silničních motocyklů dorazilo celkem 245 039 diváků.

Nejvíc fanoušků láká tradičně Valentino Rossi a také letos Brno zaplavili do žlutých barev odění příznivci fenoména s číslem 46, kteří s ním bouřlivě slavili jeho už sedmý triumf na Masarykově okruhu. „Velké podpora diváků mě těší. Mám to nyní fakt dobře rozjeté za devátým titulem, ale ještě zbývá šest závodů a Jorge Lorenzo určitě nic nevzdá,“ tvrdil Ital.

Jeho rival s yamahou mezitím smutně vysvětloval příčiny nehody z první pozice: „Nebylo pro mne lehké držet vysoké tempo. V zatáčce jsem přehnal rychlost, bylo tam přebržděné přední kolo a pád. Moje chyba, které lituji.“ Nevídaná nehoda potkala dalšího Španěla Bautistu, který projel třetím cílem závodu dvěstěpadesátek a při čestném kole bavil diváky jízdou po zadním kole, jenže to přehnal a při pádu doslova roztřískal motorku.

Fanoušky zaujal i design přilby Lukáše Peška, která byla replikou helmy legendárního Františka Šťastného ze 60. let. „Udělali jsme s grafikem hned dvě podle fotek a máme jen pozitivní ohlasy. Jednu si nechám na památku a druhou dáme do dražby. Bral jsem to jako poctu jezdci, který naposledy přede mnou vyhrál závod mistrovství světa. Já teď sice dojel v Brně až dvanáctý, ale za úplně jiné situace než normálně. S nateklým krkem to pro mne byl letos nejtěžší závod,“ tvrdil Pešek, za nímž na okruh dorazilo taky hodně fandů.

Mezi VIP hosty byli rovněž hokejisté z NHL, Průcha, Klesla či do Rangers mířící Prospal. O největší úspěch domácího jezdce ale zřejmě přišli. Red Bull Rookies Cup se totiž jezdí až po skončení MotoGP a v Brně pohárový závod naději vyhrál a celkový triumf v seriálu tak slavil 16letý Jakub Kornfeil s KTM. „Tak čtvrtina lidí ale na okruhu zůstala a fandila mi. Jsem moc rád, že to vyšlo a doufám, že mě úspěch posune do mistrovství světa stopětadvacítek,“ říkal.

Reklama