Hlavní obsah

Rossi by se mohl vrátit při české Grand Prix, věří šéfka Masarykova okruhu

PRAHA

Jak budou vypadat další Velké ceny mistrovství světa silničních motocyklů bez zraněného Valentina Rossiho a kdy se může suverénně největší ikona MotoGP vrátit na dráhu? O tom se po Italově sobotním zranění na domácí Grand Prix v Mugellu a následné operaci otevřené fraktury pravé holeně všemožně spekuluje. Výkonná ředitelka a předsedkyně představenstva Automotodromu Brno Ivana Ulmanová v tom má ale poměrně jasno.

Foto: Max Rossi , Reuters

Valentino Rossi krátce po pádu v sobotním tréninku.

Článek

„Valentinův návrat se uskuteční na Masarykově okruhu při české Grand Prix v polovině srpna,“ říká šéfka brněnského závodiště. Věří, že se dá takový scénář očekávat, a že to bude pro český závod mistrovství světa nesmírným hitem a obrovským lákadlem pro motoristické fanoušky.

„O víkendu jsem byla v Mugellu a podle všeho by měla Rossiho léčba a rehabilitace trvat šest týdnů. Z toho vyplývá, že jeho návrat by se neměl uskutečnit už v polovině července na německém Sachsenringu ani o týden později při zámořské odbočce kubatury MotoGP v Laguna Seca. Všechno tak nasvědčuje tomu, že pokud se bude uzdravovat podle plánu, mohl by se poprvé po nehodě objevit u nás v Brně. Určitě by to byl pro něj i pro diváky krásný comeback,“ přeje si Ulmanová.

Tifosi havárii oplakali

„Kdyby k tomu skutečně došlo, jistě by Rossiho chtělo vidět větší množství fanoušků než je obvyklé. Srpen je navíc dobou italských dovolených a prázdnin a myslím, že by se dala čekat docela slušná invaze z Apeninského poloostrova, ale i odjinud. Italové totiž brali zranění svého miláčka jako rodinné neštěstí,“ pokračovala ředitelka.

„Po nehodě bylo na fanoušcích vidět naprosté zděšení, Rossi je vedle fotbalistů nejslavnějším italským sportovcem a motorkářskou ikonou. V sobotu byli italští tifosi tak nešťastní, že někteří skutečně plakali. V neděli pak na závod přišli s transparenty s Rossiho jménem a jeho startovním číslem 46. Bylo znát, jak si ho váží a milují ho. Je jejich hrdina, a to nejen kvůli devíti titulům mistra světa, ale i proto, že není žádný nafuka, nýbrž stále ten milý Valentino.“

Ušlé body se nedají dohnat

O Rossim je známé, že brněnskou trať nepočítá mezi své nejoblíbenější, ale na druhou stranu má na ní hodně příjemné vzpomínky. Jako sedmnáctiletý teenager slavil na Masarykově okruhu v roce 1996, když začínal ve stopětadvacítkách, vůbec první vítězství v Grand Prix. O rok později usedl po brněnském klání poprvé na trůn mistra světa a naposledy se tam smál loni. „Je to náročná trať na zapamatování ideální stopy. Mezi oblíbené ji nepočítám, jiné okruhy mám raději, ale tady jsem začal vyhrávat,“ charakterizoval před časem jezdec nosící přezdívku The Doctor okruh ležící poblíž moravské metropole a na němž se radoval celkem šestkrát.

Nadcházející závody bez zraněného Rossiho, který je nejzářivější hvězdou jednostopého šampionátu a zároveň jeho symbolem a nejcennějším marketingovým artiklem, by pro pořadatele velkých cen nemusely znamenat divácký úbytek. „Závody lesk neztratí, i bez Valentina budou zajímavé tím, jestli dokáže někdo ze soupeřů využít jeho nedobrovolné absence k získání náskoku. Nejspíš se ale nedá počítat s tím, že i kdyby se Rossi v Brně vrátil a začal znovu vyhrávat, aby obhájil loňský vavřín. Body za šest ušlých velkých cen se nejspíš nedají dohnat,“ myslí si Ulmanová.

Nebyl to pěkný pohled

Rossi zatím pobývá ve florentské nemocnici, kde mu v sobotu při tříhodinové operaci zpevnili holeň destičkou a speciálními čepy. V pondělí lékaři jeho záměrně otevřenou ránu při menším chirurgickém zákroku vyčistili a sešili. Na lůžku si ještě pár dní pobude a při chůzi si bude muset pomáhat berlemi. Teprve až bude smět nohu víc zatěžovat, zahájí rehabilitační program. Jednatřicetiletý pilot se k havárii v levotočivé zatáčce vrátil během hospitalizace v krátkém interwiev pro motogp.com.

„Viděl jsem záznam nehody a věřím, že z pádu měli lidé strach. Když jsem pozoroval, jak jsem dopadl na nohu, tak to nebyl vůbec pěkný pohled. Teď už jsem ale v pohodě a chci se v plné kondici co nejdřív vrátit na dráhu,“ vzkázal slavný šampión. Navíc ještě poznamenal, že zažil docela bolestivé chvíle, ale bral to s nadhledem. „Musel jsem se kvůli tomu tady v nemocnici skamarádit s morfiem,“ dodal.

Reklama

Související témata: