Hlavní obsah

Jednostopý šampionát pokračuje na znovuobjeveném Silverstonu bez zraněného Rossiho

PRAHA

Před dvěma týdny se na okruhu v Mugellu vážně zranila největší ikona motocyklového šampionátu Valentino Rossi. Devítinásobný šampión je po komplikované zlomenině holenní kosti na pravé noze teprve na začátku rehabilitačního procesu, a tak nadcházející britská velká cena pokračuje bez účasti italské hvězdy. Dějištěm závodu nesoucí název AirAsia British Grand Prix ovšem není obvyklá trať v Donington Parku, ale novodobou premiéru si v silničním MS odbude Silverstone.

Foto: Fadi Al-Assaad , Reuters

Rossiho týmový kolega Jorge Lorenzo je největším kandidátem na uvolněný trům v MotoGP.

Článek

Na okruh známý z formule 1 a měřící 5141 metrů se nejvyšší motocyklová společnost vrací po dlouhých letech. Jednostopý šampionát si v Silverstone zapsal desetiletou historii v období 1977 - 1986. Pamětníci uvádějí, že prostory v jižní Anglii, jež původně patřily britskému královskému letectvu, často ovlivňuje deštivé počasí. Kompletní motocyklový cirkus včetně české trojice Lukáš Pešek, Karel Abraham (oba Moto2) a Jakub Kornfeil (125 ccm) proto musí počítat s tím, že se při víkendovém vystoupení v hrabství Northamptonshire setkají s děšťovými srážkami.

Lorenzo: Souboje s Valentinem byly ohromnou školou

Královská kubatura zažívá neobvyklou situaci. Musí se obejít bez svého „krále“. Rossiho čeká ještě nevyčíslelný počet vynechaných závodů, a tak se zatím spekuluje, kdy by se mohl vrátit na dráhu. Hlasy, že by to mohlo být už v polovině srpna na Masarykově okruhu, podpořil nedávno jeho šéfmechanik. Lékaři ve florentské nemocnici, kde byl jednatřicetiletý  fenomenální pilot operován, přitom hovořili zhruba o pětiměsíční pauze.

„Když všechno půjde jak má, mohl Valentino stihnout patnáctého srpna českou Grand Prix v Brně. Je ale potřeba ještě chvíli vyčkat, abychom získali určitou představu o datu jeho návratu,“ uvedl Jeremy Burgess z týmu FIAT Yamaha. I kdyby se Rossi v srpnu vrátil, těžko bude dohánět náskok, který si soupeři při jeho výpadku vybudují. Největší zálusk si na uvolněný trůn si dělá španělská dvojice Jorge Lorenzo - Dani Pedrosa. Při útoku na čelní příčky by jim mohli sekundovat Australan Casey Stoner nebo Američan Nicky Hayden.

„Boj o titul s Valentinem by měl pro mě daleko větší význam než bez něj. Šampionát tak hodně ztrácí,“ poznamenal Rossiho týmový kolega Lorenzo. „Z jeho zranění nemám žádnou radost. Všechny bitvy s Valentinem byly ohromnou školou a on byl skvělým učitelem. Teď tu chybí a před námi se otvírá úplně jiné mistrovství světa. Stát se šampiónem bude pokaždé něco mimořádného, když tu ale bude chybět Valentino, titul nebude mít takovou hodnotu.“

Karel Abraham zajel na úvodním tréninku na okruhu Silverstone čtvrtý čas, ztratil 739 tisícin sekundy na nejrychlejšího Šoju Tomizawu z Japonska. Druhý muž průběžného pořadí šampionátu byl naprosto suverénní, druhého Anthonyho Westa z Austrálie porazil o téměř šest desetin sekundy. Pešek za Tomizawou zaostal už o dvě sekundy a byl čtrnáctý.

Více než pětisekundovou ztrátu za španělským vítězem tréninku Markem Márquezem nabral v nejslabší kategorii do 125 ccm Jakub Kornfeil a byl klasifikován jako dvaadvacátý. Královskou třídu pro začátek ovládl lídr šampionátu Jorge Lorenzo ze Španělska.

Reklama