Hlavní obsah

Abraham zajel na Silverstonu nejlepší letošní kvalifikaci

SILVERSTONE

Motocyklový jezdec Karel Abraham si v sobotu na okruhu v britském Silverstone připsal nejlepší kvalifikační výsledek sezóny a do pátého závodu mistrovství světa odstartuje v neděli z čtrnáctého místa. Druhému Čechovi v kategorii Moto2 Lukáši Peškovi se kvalifikace tolik nepovedla, zajel v ní 25. čas.

Foto: Cardion AB Racing

Karel Abraham potvrdil v Siverstonu slušnou formu.

Článek

Dvacetiletý Abraham na okruhu, který hostí závod MS silničních motocyklů po 24 letech, potvrdil slušnou formu z pátku. V prvním tréninku zajel na mokru dokonce čtvrtý čas, v sobotu se neztratil ani na suché trati. Ne nejrychlejšího Claudia Cortiho z Itálie ztratil 1,178 sekundy.

„Dneska jsem spokojený. Zpočátku to sice na slušný čas moc nevypadalo, ale asi v polovině kvalifikace mi pak pomohlo, že jsem se chytil Španěla Simona a s ním jsem zajel jedenáctý čas. V závěru jsem to pak ještě zopakoval a výsledkem bylo čtrnácté místo. Původně jsem byl sice patnáctý, ale řada jezdců si zkracovala trať přes obrubníky a byla potrestána vymazáním času," popsal své účinkování Abraham.

Peškovi při kvalifikaci vytékal olej

V nejvyrovnanější třídě Moto2 na něj Pešek ztratil 655 tisícin, ale na jeho manku má nejspíš vliv vyteklý olej z motoru jeho stroje. Vzhledem k tomu, že jsou agregáty zapečetěny, zjišťují techničtí komisaři, co výtok způsobilo a zda tým dostane na nedělní závod jiný motor.

„S takovým postavením na startu to nebude v závodě jednoduché. Nejdřív jsme měli problémy se spojkou a v závěru mi klouzalo zadní kolo. Když jsem pak přijel do boxů, zjistil jsem, že mám celou botu od oleje, který byl zřejmě i příčinou klouzání gumy," postěžoval si Pešek. "Jinak s nastavením jsem teď docela spokojený. Doufám, že se mi v závodě povede start a pokusím se zabojovat o další body.“

Třetí český účastník mistrovství světa Jakub Kornfeil se v nejslabší kategorii do 125 ccm kvalifikoval jako jednadvacátý čtyři a půl sekundy za nejrychlejším Markem Márquezem ze Španělska. Další španělskou pole position získal v královské třídě MotoGP lídr šampionátu Jorge Lorenzo. Třiadvacetiletý týmový kolega zraněného mistra světa Valentina Rossiho z Yamahy byl při svém prvním kvalifikačním vítězství v sezóně rychlejší o 126 tisícin než druhý Randy de Puniet z Francie.

V první řadě je v neděli doplní Lorenzův krajan a také nejbližší pronásledovatel v MS Dani Pedrosa, pokud se však oklepe z havárie. Pedrosa měl v závěru kvalifikace pád, po němž měl problémy vstát a musela ho odvézt sanitka. Drobný jezdec na hondě si podle zpráv z ošetřovny pohmoždil obě kolena a ještě pro jistotu absolvuje rentgenové vyšetření.

Kvalifikace na britskou GP, pátý závod MS silničních motocyklů
Do 125 ccm: 1. Márquez (Šp./Derbi) 2:14,667, 2. Smith (Brit./Aprilia) -0,299, 3. Espargaró (Šp./Derbi) -0,445, 4. Terol (Šp./Aprilia) -0,904, 5. Zarco (San Mar./Aprilia) -1,541, 6. Rabat (Šp./Aprilia) -1,758 ...21. Kornfeil (ČR/Aprilia) -4,653.
Moto2: 1. Corti (It./Suter) 2:09,624, 2. Cluzel (Fr./Suter) -0,413, 3. Bradl (Něm./Suter) -0,789, 4. Simón (Šp./Suter) -0,795, 5. Hernandez (Kol./BQR-Moto2) 0,851, 6. Simeon (Belg./Moriwaki) -0,868 ...14. Abraham (FTR) -1,178, 25. Pešek (oba ČR/Moriwaki) -1,833.
MotoGP: 1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 2:03,308, 2. De Puniet (Fr./Honda) -0,126, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -0,278, 4. Dovizioso (It./Honda) -0,687, 5. Hayden (USA/Ducati) -1,024, 6. Stoner (Austr./Ducati) -1,086.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články