Hlavní obsah

Abraham na bednu v Brně nemyslí. Dávat si nějaké cíle se mně vždy vymstilo, říká

Na brněnském okruhu je doma a letos zde pojede poprvé jako největší česká naděje. Karel Abraham před Velkou cenou České republiky silničních motocyklů slyší o bedně, s ohledem na dosavadní domácí výsledky ale raději myslí jen na dojetí. "Nemohu nic slibovat, vždyť víte, jakou mám v Brně bilanci...," prohlásil dvacetiletý závodník před startem kvalifikačních duelů.

Foto: Cardion AB Motoracing

Karel Abraham

Článek

V posledních dvou závodech světového šampionátu třídy Moto2 jste se pokaždé dostal mezi pět nejlepších, chystáte doma v Brně už útok na stupně vítězů?

Kolem sebe slyším, že se mluví o bedně, ale já si žádný cíl nedávám, to se mně v minulosti vždy vymstilo. V Barceloně i na Sachsenringu se mi závod hodně povedl a chci na to navázat. Nemohu však nic slibovat, vždyť víte, jakou mám v Brně bilanci...

Za pět let účinkování v mistrovství světa jste na Masarykově okruhu dojel do cíle pouze jednou a loni vás postihl pád dokonce hned v první zatáčce. Je z toho pro letošní závod nějaké poučení?

Možná ano, ale já nevím jaké. Ani bych neřekl, že mi okruh nějak zvlášť nesedí. Určitě nechci, aby se z brněnského závodu pro mne stal nějaký strašák, prostě tu nemám štěstí.

Nemůže se na těch výpadcích podepisovat i napětí z domácího závodu?

Určitě to nějakou roli hraje, před brněnskou Velkou cenou mám vždycky docela hektický program, zahrnující řadu povinností ke sponzorům a neustálé lítání kolem.

Letos to není jinak. Už ve středu jste měl promo akci ve Vídni a ve čtvrtek v musel stihnout návštěvu dětské nemocnice i setkání s fanoušky na brněnském náměstí. Nechtěl jste ty společenské povinnosti nějak omezit a raději se v klidu chystat na závod?

Musí se to zvládnout, třeba moje cesta za dětmi na onkologii patří k brněnské Velké ceně už šest let a já bych nerad ty malé pacienty zklamal svým odmítnutím. Od pátečního rána se ale pokusím kolem sebe vystavět hradbu, abych se mohl soustředit jen na závodění. Rád bych se tak trochu odstřihnul od vnějšího světa.

Jak takové odstřižení bude vypadat?

Vypnu mobil a schovám se při lidmi v boxech, kam se za mnou nikdo nedostane.

Na pátek se ale údajně chystá váš podpis smlouvy s Ducati pro příští rok v MotoGP. Kolem toho se jistě strhne velký humbuk, neovlivní vaše soustředění?

Zatím o tom nemůžu moc mluvit, ale už mně to v hlavě trochu leží. Snad se dokážu i tak maximálně soustředit na Moto2, to je teď moje disciplína. Nesmím nic zanedbat a věřím, že až dojde na definitivní potvrzení mého angažmá v MotoGP, ustojím to v klidu.

Uvědomujete si vůbec, že letos jste poprvé největším českým trumfem v Brně?

To si raději nepřipouštím, abych ještě nezvýšil tlak na sebe. Pokud mi ale přijdou lidi fandit kvůli tomu, že dokážu jet vpředu, tak budu rád a nebudu je chtít zklamat.

Je pro vás při nadcházejícím závodním víkendu nejtěžší ustát právě ten tlak?

Asi ano, proto musí být absolutně koncentrován. Od prvního tréninku nás čeká hodně práce, především ohledně nastavení podvozku. Moto2 jede v Brně poprvé, nikdo nemá žádná data a bude hodně důležité, kdo si jak rychle nachystá motorku.

Vám se to po přechodu ke značce FTR to vyladění docela daří...

Opravdu nastala velká, pozitivní změna. Motorka je teď o hodně lehčí s dobrým vyladěním telemetrie a celý tým na mě působí nesmírně sehraným dojmem.

Takže vaše razantní zlepšení přičítáte spíš technice nebo sobě?

Sobě i motorce, to musí jít ruku v ruce.

Nestraší vás deštivá předpověď na nedělní závod?

Nevyhledávám zrovna mokrou trať, ale když bude pršet, pro všechny to bude stejné. Závod bude těžký za každého počasí.

A s čím budete spokojen?

Nebudu mluvit o žádném umístění, spíš mi jde o pocit a při brněnských zkušenostech z předchozích let na rovinu říkám, že i o projetí cílem.

Reklama

Související témata: