Hlavní obsah

Smrž: Učím Italy důležité české fráze, které se ale nedají publikovat

V britském Doningtonu stál Jakub Smrž podruhé v kariéře na stupních vítězů při světovém šampionátu superbiků a o víkendu startuje v nizozemském Assenu, kde byl na bedně už před dvěma roky.

Foto: Sport.cz

Jakub Smrž při závodu v Donnington Parku.

Článek

Troufáte si tam na další pódiové umístění?

To nejde plánovat, i když trať v Assenu mi sedí. Od začátku sezóny ale cítím, že dokážu být hodně rychlý, a když všechno sedne, mám na to jezdit v absolutní špičce.

Zatím jste před třetím dílem šampionátu pátý, což je víc, než byste čekal. Posouváte tedy svůj cíl vejít se do první desítky?

Samozřejmě mám nějaká přání, ale od šéfů nepřišel vůbec žádný úkol. Při závodech hraje velikou roli technika a milión dalších věcí, v nabité superbikové konkurenci záleží na detailech.

Od Aprilie jste se pro letošní sezónu vrátil k Ducati, která ale zastavila vývoj superbikového stroje. Není to pro vás riskantní?

Mám k dispozici loňskou tovární motorku s vylepšenou elektronikou. I když na ní ve fabrice už nedělají, pořád je konkurenceschopná a náhradních dílů je dost. Když v šampionátu nefiguruje tovární stáj, privátní týmy dostaly možnost získat nejkvalitnější možný materiál.

Změna značky ovlivnila i nový design vašeho motocyklu a přilby?

Žlutá na motorce převažuje zásluhou pivovaru, který sponzoruje tým Liberty Racing, a červenozelenou helmu, přes kterou je nakreslené moje jméno, vymyslel brácha Matěj. Viděl jsem ten design až těsně před prvním závodem a líbil se mi už jenom tím, že se úplně liší od ostatních. Z různých pohledů vypadá pokaždé jinak, kdo mě na trati sleduje, tak si mě vždycky najde.

Jak to funguje v týmu, který má sice základnu v Česku, ale tvoří ho převážně Italové?

Na manažerské úrovni jde o lidi, kteří u nás podnikají, a i technický personál je z Itálie, což ke značce Ducati patří. Navíc si myslím, že jsou to ti nejlepší, co umí superbiky dělat.

V italské společnosti jste celé čtyři roky, co jezdíte superbiky. Už jste přivykl jejich mentalitě?

Jsem mezi Italy rád, a byť se někdy v boxech projeví naše národní odlišnost, nedám na ně dopustit. Možná i proto, že mám často konflikty doma s taťkou i bráchou, protože jsem taky taková italská povaha.

Naučil jste Italy v týmu už něco česky?

Spíš se já snažím komunikovat italsky, v češtině je učím jen důležité fráze, které se ale nedají publikovat... (smích)

Nesoupeříte tak trochu na dálku s Karlem Abrahamem, vždyť oba jedete na motocyklu Ducati?

On má ale speciál v kategorii MotoGP a já produkční superbike, to jsou poměrně výrazně odlišné stroje. Vůbec bych to nechtěl srovnávat. Samozřejmě mu přeju jen úspěchy, protože vím, že každý dobrý výsledek proslaví Česko.

U čeho relaxujete?

Baví mě všechny možné sporty, ať jsou to různé motoristické disciplíny nebo míčové hry, a s chutí si zajdu i do posilovny. Rád si užiju všechno, co mi může život nabídnout. Záleží na situaci, času a příležitosti.

Zahrajete si ještě poker, který vás dřív hodně bavil?

Skoro ne. Nabízí sice podobný adrenalin jako závodění na motorkách, ale vždycky jsem ho bral čistě jako hobby a teď už na něj nemám vůbec čas.

Reklama