Hlavní obsah

Kůs před plochodrážní GP na Markétě: Úspěchem bude semifinále

PRAHA

Žádný z elitních dravců nechybí, tuhle show stojí za to vidět. Proti kompletní hvězdné sestavě tohoto ročníku plochodrážního seriálu Grand Prix zkusí v sobotu večer v Praze na Markétě štěstí Matěj Kůs. Pro domácí závod dostal divokou kartu stejně jako v předešlých dvou sezónách.

Foto: Pavel Fišer

Prahu čeká plochodrážní show.

Článek

„Body z minula bych rád nějak znásobil, úspěchem by pro mě bylo semifinále,“ říká odvážně plošinář pražského Olympu před bitvou na domovském oválu. Mezi prvních osm se v Praze z Čechů naposledy dostal šestý Topinka v roce 2003, maximem je Kasperovo dvanáct let staré páté místo.

V minulých ročnících Kůs při ostrém testu s nejlepšími, ještě coby domácí juniorská naděje končil na chvostu. „Sbírám zkušenosti,“ říká a netají cíl dříve či později se mezi elitou usadit na delší dobu než na pražský závod, vrchol domácí plochodrážní sezóny.

Představí se všechna světová esa

Je v ploché dráze výhodou prostředí stadionu, který dobře zná a na němž vyrůstal? „To je různé, zkusím se s tím nějak poprat,“ pokračuje jednadvacetiletý jezdec, který měří síly s řadou hvězd v britské ligové soutěži, snaží se prosadit i v Polsku, zemi plošině zaslíbené.

V pražském závodě, třetím z celkových jedenácti v téhle sezóně, nechybí žádné z es, na české půdě dobře známých. Ani nedávno zraněný Australan Crump, s třemi triumfy nejčastější vítěz v české metropoli.

V Praze už dokázali vyhrát i momentálně čtyři nejlepší z celkové klasifikace: Američan Hancock, Rus Sajfutdinov a Dán Pedersen, kteří startují i v české extralize. S nimi i obhájce titulu Polák Gollob, který Markétu zná rovněž velmi dobře. „Je a bude to hodně vyrovnané,“ soudí Kůs.

Stav GP po dvou závodech
1. Gollob (Pol.) 24, 2. Hancock (USA) 24, 3. Sajfutdinov (Rus.) 22, 4. Pedersen (Dán.) 21, 5. Holder (Austr.) 19, 6. Hampel (Pol.) 17.
Lístky, které zbyly po předprodeji jsou k mání ještě v den závodu na Markétě.

Kouzelná zatáčka nabízí divoké souboje i výhled na Hrad

Déšť ustal v pravou chvíli, islandskou sopku a případné těžkosti s dopravou aktérů na závod už také nemusejí řešit. Vše na sobotní večer na pražské Markétě nahrává k velkolepé podívané. Kulisy pro patnáctou plochodrážní Grand Prix v české metropoli jsou připraveny.

„Květnový termín nám nahrává, poslední tři roky se na něm ustalujeme,“ libuje si sportovní ředitel podniku Petr Ondrašík před bitvou Crumpa, Hancocka a dalších.

Pražský podnik má mimořádné postavení. „Nemůžeme promotérovi dávat zdaleka tolik peněz jako polští organizátoři, tam se jedná v úplně jiných sumách, přesto má Praha pevné místo. Už proto, že třeba první zatáčka na Markétě nabízí něco, co nikde jinde není. Ten nejlepší pohled na ostré souboje a zároveň výhled na pražské dominanty,“ připomíná Ondrašík. Praha je pořadatelským rekordmanem. Nikdo nemůže konkurovat.

Ondrašík, kdysi úspěšný jezdec, který se dostal až do tehdejšího světového finále, se svým týmem patří už mezi pořadatelské veterány. „Je to jako když jsem jezdil, to jsem taky hodně přemýšlel kdy skončit,“ podotýká, leč nehodlá s Prahou vycouvávat ze společnosti elitních pořadatelů. „Není to jen tak umáznout patnáct let historie, těžko by se navazovalo.,“ je mu jasné.

„Smlouvu máme ještě na příští rok, budeme vyjednávat o další.“ přemít Ondrašík. Teď ale řeší sobotní závod.  Vše je připraveno. Déšť mohl dráze jen pomoci, v sobotu už pršet nemá. „Dají se čekat ideální podmínky,“ dodává. Lístky, které zbyly po předprodeji jsou k mání v den závodu na Markétě.

Reklama