Hlavní obsah

Plochodrážní GP vyhrál v Praze Američan Hancock, Kůs byl třináctý

PRAHA

Grand Prix České republiky, třetí závod letošního ročníku mistrovství světa na ploché dráze, vyhrál Greg Hancock. Zkušený Američan zvítězil v Praze v opakovaném finále po pádu Australana Jasona Crumpa a osamostatnil se v čele průběžného pořadí šampionátu. Hancock vyhrál v Praze už v roce 1997. Český reprezentant Matěj Kůs, který závodil na divokou kartu, obsadil třinácté místo.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Plochá dráha - ilustrační foto.

Článek

Další dvě místa na stupních vítězů obsadili polští jezdci. Druhý byl ve finále Jaroslaw Hampel, třetí místo obsadil úřadující mistr světa Tomasz Gollob a poslední místo v boji o medailové pozice patřilo Crumpovi. Ten v první finálové jízdě upadl po lehkém kontaktu s Hampelem, rozhodčí však do opakovaného závodu pustili všechny jezdce.

Výborně v soutěži začal Gollob, obhájce loňského pražského vítězství, který se s Hancockem dosud dělil o vedení v šampionátu. Z prvních tří jízd měl jako jediný plný počet bodů. Pak ale ve čtrnácté jízdě prohrál se svým krajanem Hampelem, jenž se na něj bodově dotáhl stejně jako po výhře v šestnácté jízdě Hancock.

Právě zkušený Američan, který jako jediný dosud nastoupil ve všech Grand Prix v uplynulých šestnácti letech, byl nakonec v základní část nejlepší, protože jako jediný vyhrál čtyřikrát. Tři vítězství po dvaceti jízdách na svém kontě měli oba Poláci Gollob a Hampel.

V rozjížďkách se jednou blýskl Kůs, který sice čtyřikrát dojel na poslední čtvrté pozici, ale v deváté jízdě dokázal vyhrát, třebaže jel mimo jiné proti Crumpovi. Ten si před dvěma týdny při pádu při švédské Grand Prix vykloubil rameno, ale dokázal se do dnešního závodu dát do pořádku a postoupil nakonec ze čtvrtého místa.

"Ale mohlo to být lepší," prohlásil český závodník. Potěšilo ho prý vítězství, ale to bylo všechno. "Škoda těch nul. To se mi příště nesmí stát," láteřil Kůs, kterého zklamaly nové motory. "Střídal jsem je mezi jízdami, ale vůbec to nepomáhalo," řekl. Nakonec vyzkoušel i agregát, s nímž loni vyhrál Tomíčkův memoriál. "A vyhrál jsem jízdu," pokrčil rameny.

Čtyři nejlepší jezdci ze základní části nezaváhali ani v semifinále, v nichž byli nejrychlejší Hancock a Gollob. Také poslední jízda nepřinesla velké překvapení a umístění jezdců ve finále Grand Prix České republiky tak bylo úplně stejné jako pořadí po základní části.

"Byl to vynikající závod, ale na to, abych myslel na celkový triumf, to je ještě hodně brzo. Do konce zbývá hodně závodů," prohlásil vítězný Američan. Příští týden oslaví 41. narozeniny a neumí si vysvětlit, proč se mu tak daří. "Nějak se mi to teď všechno schází. Mám dobré motorky, dobrou náladu, cítím se mladý a plochou dráhu miluju," usmál se Hancock.

Grand Prix České republiky na ploché dráze v Praze:
1. Hancock (USA), 2. Hampel, 3. Gollob (oba Pol.), 4. Crump, 5. Holder (oba Austr.), 6. Pedersen, 7. Bjerre (oba Dán), 8. Lindgren, 9. Jonsson (oba Švéd.), 10. Holta (Pol.), ...13. Kůs (ČR).
Průběžné pořadí (po 3 z 11 závodů): 1. Hancock 47, 2. Gollob 41, 3. Hampel 36, ...18. Kůs 3.

Reklama