Hlavní obsah

Smrž jel v USA jako ďábel, veze si osmadvacet bodů

SALT LAKE CITY/PRAHA

Rekordní zisk kariéry v podobě zisku osmadvaceti bodů z březnového závodu v Doningtonu na chlup přesně zopakoval v pátém díle MS superbiků Jakub Smrž. Český motocyklista v USA nakonec kopíroval umístění z britského okruhu, kde také dojel druhý a osmý.

Foto: Sport.cz

Jakub Smrž

Článek

„Největší radost mám z těch stupňů vítězů, na nichž jsem stál v superbikovém šampionátu už potřetí. Po trénincích na mokru se počasí na pondělní závod zlepšilo a odjel se tak na suchých gumách. Nevěděl jsem, jak mi to s nimi půjde, proto jsem byl ze začátku hodně obezřetný, ale postupně jsem rozbalil tempo a v první jízdě všechno perfektně sedlo. K té druhé bych měl jisté výhrady, ale nakonec není špatných ani těch osm bodů z ní,“ tvrdil Smrž, jenž pokaždé startoval z první řady roštu, neboť v kvalifikaci byl rychlejší než on jen lídr mistrovství Španěl Checa.

Přestože neměl český motocyklista dobré začátky, pustil se pokaždé do odvážné stíhačky a řady nebojácných předjetí. V první jízdě se osm kol před cílem už prodral na medailové umístění a nakonec předstihl i kolegu z týmu Liberty Racing Guintoliho.

„Vyplatily se nám změny na motorce na poslední chvíli, i když v některých okamžicích jsem měl pocit, že se nevejdu do žádné zatáčky. Rychle jsem si ale zvyknul. Motorka fungovala super, jen mi trošku zatrnulo, když mi nakonec začalo zlobit řazení, ale už jsem to nějak dojel a na pódiu zažil správný pocit radosti,“ tvrdil Smrž.

Start se mu bohužel nepovedl ani ve druhé jízdě, když tam musel svést několik soubojů doslova na hraně a z druhého místa na roštu se během prvního kola propadl dokonce na dvanácté, takže se znovu musel prokousávat dopředu. V posunu českému jezdci pomohly i pády Hagy a Corsera, ale předjetí Britů Sykese i Rey si obstaral sám chytrým manévrem před jednou ze zatáček.

Víc už ale nestihl, byť zase hodně zrychloval.Absolutní double získal v USA z pole position startující lídr mistrovství Checa, jenž si připsal už šestý triumf z deseti startů v sezóně. Průběžně tak vede o 61 bodů, Smržovi patří celkově devátá příčka. „Sedmkrát jsem letos dojel v první desítce a na páté místo v šampionátu ztrácím pouhých dvanáct bodů, to se mi zdá slibně rozjeté,“ hodnotil český závodník.

I. jízda: 1. Checa (Šp., Ducati) 38:46,915 min, 2. Smrž (ČR, Ducati) +2,766 s, 3. Guintoli (Fr., Ducati) +4,093, 4. Camier (Brit., Aprilia) +8,885, 5. Laverty (Ir., Yamaha) +15,718.
II. jízda: 1. Checa 38:22,082 min, 2. Camier +7,194 s, 3. Biaggi (It., Aprilia) +8,734, 4. Laverty +14,214, 5. Fabrizio (It., Suzuki) +14,750, ...8. Smrž +25,688.
Stav MS: 1. Checa 195, 2. Melandri (It., Yamaha) 134, 3. Biaggi 133, 4. Laverty 109, 5. Haslam (Brit., BMW) 95, 6. Rea (Brit., Honda) 94, 7. Camier 91, 8. Fabrizio 85, 9. Smrž 83.
Šampionát pokračuje 12. června v italském Misanu.

Reklama

Související témata: