Hlavní obsah

Abraham zazářil ve Velké Británii. V kvalifikaci si vyjel šesté místo

SILVERSTONE

Nejlepší kvalifikaci v MotoGP má za sebou český jezdec Karel Abraham. Dosud byl nejlépe dvanáctý, dnes si však na okruhu Silverstone vyjel šestou startovní pozici pro nedělní Velkou cenu Velké Británie. Byl tak nejlepší mezi netovárními jezdci.

Foto: Sport.cz

Karel Abraham si vyjel v Silverstoneu v kvalifikaci šesté místo.

Článek

Nejlepší kvalifikaci v MotoGP má za sebou český jezdec Karel Abraham. Dosud byl nejlépe dvanáctý, dnes si však na okruhu Silverstone vyjel šestou startovní pozici pro nedělní Velkou cenu Velké Británie. Byl tak nejlepší mezi netovárními jezdci.

Abraham byl dosud v kvalifikacích od přestupu do MotoGP dvakrát šestnáctý, dvakrát patnáctý a jen v Portugalsku se polepšil na dvanáctou příčku. Dnes však své konkurenty zcela zaskočil.

A to i přesto, že měl hned v úvodu nehodu, po které musel na lékařskou prohlídku. Pak se ale vrátil a téměř celou kvalifikaci se pohyboval na zadních pozicích. V poslední desetiminutovce však předvedl razantní nástup. Čtyři kola před koncem se posunul z dvanácté na devátou příčku a hned po následujícím kole byl šestý. V závěrečných dvou okruzích se sice už nezlepšil, umístění ve druhém startovní řadě však udržel.

Snažil se zrychlovat

"Ze začátku jsem jezdil kolem desátého místa a snažil se zrychlovat. V jednu chvíli jsem byl za Bautistou a postupně jsem se k němu přibližoval. Nečekal jsem, že bych mohl dosáhnout času, který by mi zajistil start z druhé řady. Každopádně jsem s tímto výsledkem velice spokojený, protože jsem do toho dal vše," hodnotil kvalifikaci Abraham na svém oficiálním webu.

Připsal si tak vůbec druhý nejlepší kvalifikační výsledek v kariéře. Lepší byl pouze v roce 2009 v dvěstěpadesátkách, kdy si pro Velkou cenu Německa vyjel páté startovní místo. Zároveň porazil mistry světa Nickyho Haydena a Valentina Rossiho, který obsadil až třináctou příčku.

"Konečně se mi podařilo zajet rychlé kolo. Na startu závodu budu určitě nervózní. Doufám, že dosáhnu výsledku, se kterým budu spokojený já i tým," dodal Abraham.

Počtvrté v této sezoně se z vítězství v kvalifikaci radoval Australan Casey Stoner na hondě před Italem Marcem Simoncellim. Abraham na Stonera ztratil 2,131 sekundy.

Kvalifikaci MotoGP nedokončil Brit Cal Crutchlow, který si při pádu zlomil klíční kost a utrpěl otřes mozku.

V kubatuře do 125 ccm byl druhý český jezdec Jakub Kornfeil šestnáctý. Za vítězným Španělem Maverickem Viňalesem zaostal o tři sekundy. V MotoGP si vyjel poleposition Španěl Marc Marquez.

GP Velké Británie, závod MS silničních motocyklů (kvalifikace):
Do 125 ccm: 1. Viňales 2:14,684, 2. Terol (oba Šp./Aprilia) -0,036, 3. Zarco (Fr./Derbi) -0,582, 4. Vázquez (Šp./Derbi) -0,600, 5. Cortese (Něm./Aprilia) -0,905, 6. Salom (Šp./Aprilia) -1,029, ...16. Kornfeil (ČR/Aprilia) -3,067.
MotoGP: 1. Stoner (Austr./Honda) 2:02,020, 2. Simoncelli (It./Honda) -0,188, 3. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,217, 4. Spies (USA/Yamaha) -0,657, 5. Dovizioso (It./Honda) -1,192, 6. Abraham (ČR/Ducati) -2,131.
Moto2: 1. Márquez (Šp./Suter) 2:08,101, 2. Redding (Brit./Suter) -0,497, 3. Bradl (Něm./Kalex) -0,517, 4. Cluzel (Fr./Suter) -0,822, 5. Corsi (It./FTR) -0,875, 6. Pirro (It./Moriwaki) -0,920.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články