Hlavní obsah

Smrž má jen pět bodů, ve druhé jízdě upadl. Biaggi vyhrál v Brně už pojedenácté

BRNO

Pouhých pět bodů za 11. příčku v první jízdě, to je zisk Jakuba Smrže z brněnského závodu MS superbiků. Ve druhé jízdě totiž rovněž z jedenáctého místa upadl. O prvenství na bojovali italští titáni šampionátu, v první jízdě slavil Marco Melandri a ve druhé Max Biaggi, pro nějž to bylo už rekordní jedenácté vítězství na Masarykově okruhu.

Foto: Sport.cz

Jakub Smrž po pádu ve druhé jízdě v Brně

Článek

Smrž si v sobotním kvalifikačním superpole vyjel vůbec nejlepší startovní pozici odstartoval z druhé řady solidně a po prvním okruhu figuroval na 7. místě, když vedl z pole position vyrážející Biaggi sledovaný dalšími jezdci z první řady roštu Lavertym, Melandrim a lídrem šampionátu Checou. Hned v prvním kole havaroval Španěl Xaus a skončil v péči lékařů, kteří mu pak zakázali start ve druhé jízdě.

Vpředu se utvořil italský tandem, v němž Melandri dýchal na záda nejstaršímu jezdci startovního pole, ale 40letý Biaggi dlouho ataky odrážel. Až v osmém kole se přes něj mladší krajan dostal na první příčku. Checa se mezitím probil na třetí místo, rozjel stíhačku a v polovině první jízdy měl na italské duo už jen půlvteřinovou ztrátu.

Smrž se marně snažil dostat před šestého Sykese, jeden útok po najetí na obrubník málem odnesl pádem. Brit sice jezdil kolo o jednu až dvě desetiny vteřinu pomaleji než český závodník, jenže držel správnou stoup a předstihnout ho reálně nešlo. Navíc se v 10. kole zezadu přiřítil s BMW Ital Badovini a na jeden z rovinek se dostal nejen před Smrže, ale i Sykese.

Český jezdec ale začal mít problém s přilnavostí pneumatik a postupně ho předjeli i Camier, Lascorz a Haslam. Nakonec se udržel ve čtyřčlenné skupině, která bojovala o osmé místo, ale cílem projel na jejím chvostu. Od osmé příčky ho dělila ale jediná vteřina. Motocykl Jakuba Smrže po jeho pádufoto: Igor Zehl

O stupně vítězů mezitím bojovali dva Italové s lídrem mistrovství, tři kola před cílem si Biaggi vzal zpět vedení. Melandri mu to ale rychle oplatil a vzadu na svou šanci stále čekal Checa. Nakonec to mezi zmíněnou trojicí byl doslova boj o desetiny, z nějž vzešel letos už potřetí vítězně Melandri a v cíli druhý Biaggi alespoň snížil ztrátu v celkové klasifikaci na Checu.

Do druhé jízdy odstartoval znovu nejlépe Biaggi z pole position, ale hned za něj se jako stín pověsili Melandri a Checa. Smrž, kterého na rošt přišel povzbudit i krajan z MotoGP Karel Abraham, bohužel hned na začátku ztratil několik míst a po úvodním kole uzavíral první desítku.

Navíc to vypadalo, že Smržova motorka brzy ztrácí výkon a k lítosti celkem 65 tisíc diváků, kteří si našli cestu na Masarykův okruh, se český jezdec postupně propadl až na třináctou příčku. Potom se Smrž přece jen rozhodl riskovat, dostal se přes Camiera, ale nakonec sedm kol před cílem skončil na zemi. Sice předjel ještě Sykese, jenže vzápětí mu podklouzlo přední kolo a skončil na zemi.

Mezitím spolu sváděli nelítostný souboj o vedení Melandri s o jedenáct let starším Biaggim. Několikrát se předjeli, až v předposledním kole přišel rozhodující útok miláčka publika, jenž tak mohl slavit rekordní jedenáctý triumf na brněnské trati.

Pořadí na 3.-6. příčce bylo nakonec stejné jako v první jízdě.

Reklama