Hlavní obsah

Kaštan pojede Dakar na novém motocyklu

PRAHA

Nový tovární motocykl vyrobený přímo na dakarskou rallye má pro start v 27. ročníku soutěže k dispozici Ivo Kaštan. Kvalitní stroj KTM o obsahu 450 ccm by měl jediného českého účastníka kategorie motocyklistů dovézt k nejvyšším příčkám.

Článek

Čtyřicetiletý závodník sice nepojede jako tovární jezdec, ale pod hlavičkou týmu Gauloises KTM Sette bude mít plnou materiální podporu rakouského výrobce. "Je to jedna z prvních, ne-li vůbec první motorka připravená přímo na Dakar," řekl ČTK Kaštan.

Modrý skvost dnes představil a před žurnalisty jej i krátce vyzkoušel. "Myslím, že se mohu považovat za favorita," uvedl Kaštan, jenž pojede Dakar pošesté. V letech 1996 a 1997 skončil ve své kubatuře druhý, loni ale kvůli technice nedojel.

"Před sedmi lety nebylo tak těžké dostat se na stupně vítězů, letos to tak snadné nebude. Ale do třetího místa chci být," řekl. Mezi motocyklisty bude jediným Čechem. Marek Podlipný a Oldřich Bražina se kvůli přetlaku mezi přihlášenými na start nedostali.

Pomoc týmu bude záviset na výsledcích

Čtyřicetiletý Kaštan sice nebude mít svého mechanika, ale jakmile bude potřebovat náhradní díl, tým mu jej dodá. "Takže se nebudu muset starat, jestli mi něco nechybí," radoval se Kaštan. Zda bude dostávat náhradní díly i na trati, ještě neví.

"Bude záležet na tom, jak pojedu. I týmu totiž záleží na úspěchu," vysvětloval motocyklista. Svého mechanika mít nebude, takže prohlídky a menší opravy si udělá sám. "Ale jakmile bude nějaký větší problém, mohu se na servis obrátit," pravil.

S novým motocyklem postaveným přímo na míru Kaštan ujel zatím pouze asi 400 kilometrů na silnici. "Má dokonce menší výkon než moje bývalá suzuki, ale díky lepší převodovce a nastavení je úplně někde jinde. Je fakt dobrá," uznale pokyvoval hlavou.

Letošní Dakar bude kratší

Trať sedmadvacáté Rallye Dakar bude oproti loňsku výrazně kratší. Závodníci absolvují od 31. prosince do 16. ledna příštího roku celkem 8956 kilometrů, z nichž 5431 kilometrů budou tvořit měřené zkoušky. Loni urazili jezdci přes 11 tisíc kilometrů.

"Přihlásilo se 230 motorek a k tomu navíc ještě asi osm čtyřkolek, nejvíc v historii," řekl Kaštan. Soutěž začne 31. prosince v Barceloně a po průjezdu Marokem, Mauretánií a Mali skončí 16. ledna v senegalském Dakaru.

Kaštan se stejně jako v minulosti podílí také na zajištění novinářského vozu pro Dakar. Do jeepu usedne mimo jiné jeho manželka a redaktor Českého rozhlasu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.